Artikler‎ > ‎

Allergi

lagt inn 12. nov. 2012, 13:25 av Din Dyreklinikk as
16 week old Golden Retriever puppy scratching fleas with leg in motion on a white background "Missy"
Passop klør og klør. Jeg tror det må være noe med fôret!» Hundeeiere ser ut til å ha blitt ivrig på å bytte fôr etter at jeg skrev om min egen hund som har fôrallergi tidligere i våres. Men for flertallet av kløende hunder er ikke dette problemet og vil derfor heller ikke hjelpe. Jeg skal fortelle litt om den vanligste og mest frustrerende årsaken til kløe på hund og katt: atopisk allergi.

Hudproblemer kan være frustrerende både for dyr, eier og veterinær. Det er svært sjelden at dyr får betennelse i huden uten at det er en underliggende årsak. Derfor hjelper det ikke bare å behandle betennelsen. Hvis man ikke finner ut hvorfor infeksjonen oppstod i utgangspunktet, vil det garantert komme tilbake! Ofte ser mange hudsykdommer tilnærmet like ut med rødhet, fortykkelse av hud, mørkpigmentering og gjerne flass. Det kan ta både tid, arbeid og koste en del penger for prøver som må utføres for å gradvis eliminere en og en diagnose...

Det kan være utallige årsaker til hudproblemer. Allikevel tenker veterinæren fort allergi dersom vi har med et ungt dyr å gjøre som klør/biter/slikker/gnir seg på et eller flere av de typiske allergiområdene. Disse områdene er særlig ører, snute, bak armhuler, lyske og poter. Hudbetennelse vil ofte forverre kløen, men typisk for allergi er hvis kløen startet før betennelsen oppstod.

Katter foretrekker å klø eller slikke seg i enerom. Det er derfor ikke like lett å oppdage at katten har et problem. Mange virker kjælne da dine kjærtegn er en god og diskret måte å bli klødd på. Ofte ser man plutselig at håret på magen er borte eller at det har oppstått nupper og sår i hoderegionen. Noen sliter også med hårballer etter mye slikking.

Fortsatt må vi skille mellom fôrallergi og atopi. Atopiske dyr har som regel et overfølsomt immunforsvar mot middarter, gress- eller trepollen, og kan i sjeldnere tilfeller gjelde soppsporer, lopper eller flass fra dyr og mennesker. Hvis kløen får en voldsom oppblomstring i pollensesongen og det samtidig er litt renning fra øyne og nese er årsaken ofte ganske klar. De som er allergiske for husstøvmidd har derimot en tendens til å bli verre i vinterhalvåret når vi er mer inne.

Er kløen like ille hele året bør man være nøyere med å utelukke fôrallergi. Det samme gjelder hvis det er det minste tegn til magetrøbbel, som jevnlig diaré eller oppkast, stadig en «stinkende bombe», mer enn tre avføringer om dagen eller kløe i rumpa. Noen er så uheldige å ha en kombinasjon av flere allergier.

For å hjelpe til med diagnosen atopi, er det mulig å ta en blodprøve som viser forøkede antistoffnivåer mot de vanligste allergenene. Den er dessverre ikke 100 % nøyaktig så utslag på testen må stemme overens med symptomer og sykehistorie. For å teste fôrallergi må du fortsatt stå på spesialfôr i 8 uker for deretter å provosere med det gamle fôret og se etter forskjell i klønivå.

I motsetning til atopisk eksem hos barn så vokser ikke dyrene av seg sykdommen. Allergiske lidelser kan som regel bare kontrolleres - ikke helbredes.

Den aller beste behandling er selvsagt å unngå allergenene så langt det er mulig. Pollenallergikere bør holdes litt mer inne i sesongen. Husstøvmiddallergikere bør holde unna sofaer, dyner og vegg-til-vegg tepper og gjerne få en soveplass som er lett å holde ren. De som ikke tåler lagermidd bør helst fryse ned nytt tørrfôr i porsjonspakninger eller gå over til boksemat. Det er fordi denne typen midd formerer seg godt i åpnede tørrfôrposer.

Ukentlig vask med spesialsjampo kan skylle bort både bakterier og hindre allergenene fra å feste seg på kroppen og dermed hindre dem fra å komme inn i kroppen. Man kan også bruke en fuktighetsspray daglig på hudområdene som klør mest. Dette er særlig nyttig på vinteren når huden har tendens til å bli tørr.

Alle allergikere kan ha nytte av tilskudd av fettsyrer som finnes i fiskeolje. Tran inneholder for mye A-vitamin for dyr, så kjøp et tilskudd som er beregnet på dyr. Fettsyrene bedrer hudens forsvarssystem og kvalitet, og minsker frigjøringen av kløestoffer.

Sterkt plagede dyr trenger ofte tilskudd av medisiner for å hindre kløe – i hvert fall i perioder. Snakk med dyrlegen din om alternative behandlinger.

Allergi hos hund og katt ser ut til å være et økende problem og skyldes i hovedsak en arvelig defekt i huden og et overaktivt immunforsvar. For å hindre videre generasjoner fra å få allergi er det derfor viktig å unngå avl på disse dyrene!