Artikler‎ > ‎

Allergi mot kjæledyr?

lagt inn 15. nov. 2013, 13:33 av Din Dyreklinikk as

Mange er forhindret fra å anskaffe seg kjæledyr eller må gjennom den triste prosessen med å gi det fra seg rett og slett fordi man blir syk av det. Allergi er en overfølsomhet i en persons immunforsvar. Immunforsvaret feiltolker visse proteiner i kjæledyrenes hudceller eller kroppsvæsker som skadelige fremmedstoffer (mens de egentlig er helt ufarlige).

Forenklet kan man si at første gangen kroppen kommer i kontakt med disse proteinene lager immunforsvaret noe som heter antistoffer. Ved neste kontakt binder antistoffene seg til proteinet og det blir frigitt noe som heter histaminer som fører til de typiske allergiske symptomene som høysnue- og astmasymptomer, rennende øyne eller hudutslett.

Siden alle dyr har både hudceller, spytt og urin finnes det slikt sett ingen al

lergifrie pelsdyr, men noen er likevel mer allergivennlige.

Noen er allergisk for katt, men ikke for hund, eller har betydelig sterkere reaksjon på enkelte raser. Hunder som ikke røyter kan være mer allergivennlige fordi det ved røyting slippes mange hudceller med hårene.

Statistisk reagerer færre på pudler og terriere. Andre allergivennlige raser er bichon frisé og -havanese, mynder, vannhunder, schnauzer, shih tzu, malteser, chinese crested, pomeranian, samojed og old english sheepdog. For katter gjelder sibirsk, bengal og rex-raser.

Mistenker du at du er allergisk bør du vurdere om det kanskje er best å tenke alternative kjæledyr, som skilpadde eller fisk. Man kan få reaksjon fra andre pels- eller fjærkledde dyr også, men bl.a. ved kaniner og marsvin er det som regel urinen man reagerer på. Tar man forholdsregler ved rens av buret kan dette fungere fint. Velger du likevel å anskaffe deg en hund eller katt bør du prøvelåne et eksemplar av rasen over en periode for å se hvordan du reagerer, men husk at det noen ganger kan ta over et halvt år før man utvikler tegn på allergi. Rådfør deg med legen som kan til en viss grad kan teste ut grundigere hva man tåler og ikke tåler.

Forholdsregler som kan hjelpe:

  • Vask alltid hendene etter kontakt med dyret
  • Vask dyret flere ganger i måneden for å fjerne overflødig flass og hår. Det finnes også midler til å smøre på pelsen for å «fjerne» allergenene, men virkningen er dårlig dokumentert
  • Ikke la dyret komme inn på soverommet ditt eller i sofaen, og gjerne hold det i stor grad utendørs
  • Ha minst mulig tepper o.l. og gode vaskerutiner
  • Gjennomlufte huset periodevis fremfor alltid å la vinduer stå på gløtt for å hindre hår og hudceller fra å virvle i lufta konstant
Comments