Artikler‎ > ‎

Antibiotikabruk til ettertanke

lagt inn 9. apr. 2013, 06:05 av Din Dyreklinikk as

En klok foreleser sa en gang: Det er nok ikke krig, naturkatastrofer eller drivhuseffekten som skal føre til undergangen, men økende resistens mot antibiotika.

Av og til må vi bruke antibiotika for å få kurert sykdom. Viktigheten er at vi ikke overdriver eller feilbruker det, noe som vil føre til resistens. En vanlig misoppfatning er at dyret er resistent mot antibiotika. Heldigvis er de allerede resistente (hvis ikke ville antibiotikakuren drept dem). Det er bakteriene ved en spesiell infeksjon vi snakker om.

På samme måte som dyr har utviklet seg for å bli mer tilpasningsdyktige så gjør også bakteriene dette så fort de får sjansen. Til vanlig har vi enorme mengder «snille» bakterier i kroppen vår, som i stor grad holder de «slemme» inntrengerne i sjakk. Hver gang vi bruker antibiotika drepes også alle de «snille» bakteriene, noe som gjør kroppen ekstra utsatt en periode etterpå.

Tilfellene der vi i tillegg feilbruker antibiotika kompliserer ytterligere. Eksempler er hvis du hopper over et par doser, bruker lavere dose eller kortere periode enn anbefalt, utgåtte preparater eller antibiotika som ikke er egnet til den type bakterie. Kanskje er det nok til å slå ut de «snille», men ikke de «slemme», som nå får ekstra god plass til å formere seg og får tid til å utvikle den egenskapen som gjorde at de ikke ble drept. Nå har vi skapt et resistensproblem, og vi må bruke en sterkere type antibiotika for å slå dem ut denne gangen. Disse bakteriene kan også spre seg videre til andre mottagelige dyr.

Dessuten må vi huske at alle medisiner medfører bivirkninger. Noen ganger blir vi bare litt slappe eller kan få magetrøbbel. Bruker vi sterkere antibiotika kan disse ha bivirkninger som blant annet blindhet, døvhet, nyre- og leversvikt. Disse bruker vi selvsagt kun ved ytterst nødvendighet, og bør dessuten i størst mulig grad spares til mennesker.

For å unngå disse problemene er det viktig at vi i størst mulig grad vet hva vi behandler. Helst bør vi ta flere prøver, blant annet blodprøve som viser økning av immunrespons, mikroskopi hvor vi ser etter bakterier og aller helst dyrkning hvor vi får svar på akkurat hvilken bakterie og hva den er resistent mot. Noen ganger kan det være virus eller sopp, som ikke blir bra av antibiotika uansett. Ved hudinfeksjoner bør vi bli flinkere til å bruke renseprodukter. Vi bør også være ekstremt forsiktig med å bruke antibiotika forebyggende.

Min oppfordring er å bruke antibiotika med vett, og under enhver omstendighet i samråd med veterinæren!

 

Comments