Artikler‎ > ‎

Appetitt på det meste

lagt inn 12. nov. 2012, 13:03 av Din Dyreklinikk as

Fiskekroker, mynter, strømper, ispinner og diverse leker. Det er utrolig hva særlig hunder kan finne på å spise. Når dyret spiser noe som ikke lar seg fordøye på samme måte som mat, sier vi at de har fått i seg et fremmedlegeme. Er vi heldige kommer det like helt ut andre enden etter et par døgn, men utfallet kommer helt an på størrelse og form på objektet.

Matemballasje er en klassiker. Det samme er undertøy og andre tekstiler med kroppslukt. Særlig unge hunder liker å utforske nye ting, men vi ser også enkelte veteraner som er generelt glupske. Enkelte ser aldri ut til å lære selv om de har vært gjennom flere operasjoner.

Lady er en Staffordshire bullterrier på 2,5 år. Matmor har tatt alle forbehold og har ingen småting liggende i huset. Hun har tidligere erfart at lekebamser rives i fillebiter etter få strakser, så den eneste leken tilgjengelig er en såkalt «Kong» - en ekstremt hardfør tyggeleke av hard gummi. Jammen var det ikke en stor bit av denne vi fant i magesekken hennes.

Hunden kom inn etter flere dager med slapphet, dårlig matlyst, øm i magen og oppkast hver eneste gang hun forsøkte å spise eller drikke noe. Dette er klassiske symptomer på fremmedlegeme og vi tok straks røntgenbilde for å se om vi kunne påvise det. Siden gummi ikke er røntgensynlig på samme måte som metall og bein kunne vi ikke umiddelbart se den, men siden mistanken var så sterk gikk vi videre. Hun fikk kontrastmiddel i munnen – og da dette ikke ville passere videre fra magesekken etter flere timer er det sterk indikasjon på at noe blokkerer passasjen.

Hvis det ikke er mistanke om noe stort og skarpt objekt kan man noen ganger hjelpe til med naturlig passasje ved å gi litt medisinsk parafinolje. Dersom eier hadde observert at dyret spiste noe unormalt kan man også prøve brekkmiddel for å få det opp. I dette tilfellet hadde hunden vært dårlig i såpass mange dager at vi valgte å gå rett til operasjonsbordet.

Det er alltid spennende å se hva man faktisk finner når man leter etter fremmedlegeme. Vi skjønte ikke med en gang hvor denne gummibiten hørte hjemme, men da matmor dro hjem og fant en stor bit av «kongleken» som manglet falt bitene på plass.

En annen grunn til at en operasjon av denne typen føles så tilfredsstillende, er at dyret umiddelbart blir så mye bedre etter at gjenstanden er fjernet! Andre ganger er det ikke fullt så hyggelig. Dersom fremmedlegemet har sittet fast for lenge kan større deler av tarmen måtte amputeres for å få det til å gro. Er man så uheldig at for eksempel en bensplint har gnagd hull på tarmen kan det bli stygge betennelser i buken med langt dårligere prognose. Mange tror at det er greit å gi benrester til dyra så lenge de følger rådet om at de er rå, og ikke av fugl, fisk eller får. Dette ville jeg ikke anbefale å ta sjansen på!  Katter og garnnøster hører heller ikke sammen. De har en tendens til å spise på hyssing. Den kan feste seg i tunga samtidig som resten går videre i tarmen og sager hull på flere steder.

Dette er ikke for å skremme dyreeierne. Oppkast og diaré er som regel ufarlig og kan i første omgang behandles med skånsom kost, som kokt ris, mager fisk eller kokt kylling. Det finnes også spesialfôr på dyreklinikken for dette formålet. Det kan også være lurt med for eksempel «Zoolac» eller «Canikur» - som er kosttilskudd for å normalisere bakteriefloraen igjen. Pass på at de får i seg nok vann. De bør undersøkes av dyrlege dersom tilstanden varer flere døgn og formen blir verre. Pass særlig på om de får feber, blodig diaré eller kaster opp alt de får i seg.