Artikler‎ > ‎

Bilsikring av de firbente

lagt inn 15. jul. 2013, 01:09 av Din Dyreklinikk as

Vi kommer snart til høysesongen for bilferie. Alt for mange eiere lar fortsatt hunden vandre ulovlig rundt i bilsetet. Har du tenkt på konsekvensene?

Bilen er ikke umiddelbart designet for å ha med seg hund. Dyrene er fra naturens side dårlige kartlesere med begrenset kjøreerfaring, og gjør som regel mer harme enn nytte når de «assisterer» sjåføren. En løs hund er et stort forstyrringsmoment, samtidig som det er stor fare for skade på både dyret selv og medpassasjerer ved en bråbrems. Å kjøre med dyr faller inn under loven om påbud om forsvarlig sikring av all last – det er spesielt viktig når det er last som kan bevege seg rundt av fri vilje! Oppfyller du ikke plikten, kan unnlatelsen straffes med bot.

Det finnes riktignok egne hundebilseler, men det aller tryggeste alternativet er å kjøpe et egnet bur. De fleste dyr har ikke noe i mot å bli satt i et bur, og mange føler seg faktisk tryggere. Det må hverken være for stort eller for lite. Du bør helst unngå sammenleggbare bur, som i verste fall kan klappe sammen ved en kollisjon. Små bur kan plasseres på gulvet bak forsetene, mens større bur bør settes på tvers av kjøreretningen i bagasjerommet, så tett inntil bakseteryggen som mulig. Aller helst kombinert med et bagasjeromsgitter. Du bør fjerne halslenker og lignende som kan tvinne seg rundt halsen. Trygg Trafikk anbefaler sikkerhetsprodukter merket med normene ECE R17, ECE R 126 eller DIN 75410-2.

Følger du dette rådet trenger du ikke bekymre deg for at dyret plutselig kommer som ett prosjektil gjennom luften.

Apropos prosjektiler… Det kan være lurt å unnlate og gi mat et par timer før avreise for å hindre bilsyke. Gå en tur før dere begynner kjøreturen, og skal du kjøre langt bør du ta en pause for at dyret får strekke på bena og får i seg litt vann etter et par timer. Bilsyke hos dyr handler ofte om engstelse. Hvis du venner dyret gradvis til å bli vant med buret og gradvis lengre kjøreturer – med positive assosiasjoner, så vil de aller fleste godta en biltur. Legger du et behagelig pledd og en favorittleke i buret kan de faktisk se frem til turen og vil ofte slappe så godt av at de sovner. Syntetiske feromoner (kalt «DAP» til hund og «Feliway» til katt) kan berolige noe, uten bivirkninger. Til de verste tilfellene finnes kvalmestillende og angstdempende medisiner til dyr.

God og sikker tur!

Comments