Artikler‎ > ‎

Blod i urinen

lagt inn 18. nov. 2012, 01:04 av Din Dyreklinikk as
I den hvite snøen oppdaget plutselig matmor at Fant tisset rødt, og kom straks til oss på klinikken for å få det undersøkt.

Blod i urinen er imidlertid bare et symptom og ikke en sykdom. Derfor er det svært viktig å finne årsaken før vi kan starte behandling. Ut ifra opplysningene matmor ga om at Fant er en 8 år gammel hannhund og at bloddråpene så ut til å komme på slutten av urineringen, så gikk tankene fort over på prostataproblemer – på samme måte som hos eldre menn. Allikevel er det viktig å gå grundig til verks for ikke å overse noe.

Vi starter alltid med en undersøkelse av hele dyret for å danne oss et inntrykk av alvorlighetsgraden. Noen ganger kan for eksempel overslikking av penis gi småskader som kan blø. Vi tar alltid en urinprøvev som vi analyserer for få å bekreftet at det er blod i den, samt utelukke for eksempel urinveisinfeksjon eller krystaller som kan komme fra en urinstein. Ofte kan det være lurt med en sædprøve også for å se om bakterier og betennelsesceller stammer herfra. Blodprøver kan være nyttig for å se etter blant annet nyreforandringer eller mangel på blodplater, som igjen kan tyde på for eksempel rottegiftforgiftning. Røntgen og ultralyd er også gode hjelpemidler for å bekrefte hvor forandringen sitter. 

Hos Fant fikk vi bekreftet at blodet skyldtes en betennelse i prostata. Dette er ikke en uvanlig forekommende sykdom hos eldre hannhunder. Prostata vil naturlig vokse med alderen fordi mer og mer testosteron blir produsert. I motsetning til mennesker er det heldigvis mye vanligere hos dyr at den forstørrede kjertelen blir betent med infeksjon og ikke kreft. Dessuten er det ikke så vanlig hos dyr at den presser på blæra slik at de må tisse ofte. Derimot kan den klemme på endetarmen så avføringen nærmest blir flat.
Fant fikk en spesiell type antibiotikakur som trenger inn til prostata. Den må han gå på i mange uker for å være sikker på at det ikke blir tilbakefall. Han får også tabletter som er betennelsesdempende og noen som hindrer testosteronet fra å virke på prostata. Når han blir erklært frisk skal han kastreres for permanent å hindre testosteronpåvirkningen, som igjen kan forårsake tilbakefall. Deretter vil også prostata bli mindre.
Snøen som kom var godt for noe. Matmor oppdaget Fants problem på et tidlig stadium. På bar mark er det ikke like lett å oppdage. Ofte går det over en terskel hvor dyret fort kan bli veldig dårlig før det oppdages. Da kreves ofte en mer intensiv behandling og kan i verste tilfelle være livstruende.

Siden Fant var litt oppi årene var det viktig å utelukke kreft i urinveiene som årsak, spesielt. Hos tisper er det viktig å utelukke livmorbetennelse som årsak. Jeg har enda til gode å høre om prostataproblemer hos katt. Vanligste årsak hos katter er krystaller i urinen eller en steril betennelse i blæra, noe som faktisk oftest skyldes stress. Hos kaniner og andre gnagere varierer ofte fargen på urinen helt naturlig som en følge av hva de spiser. Imidlertid er marsvin spesielt utsatt for urinstein.

Vi kan trekke mange sammenligninger mellom sykdommer hos dyr med de sykdommer mennesker får. Veterinærmedisinen har også kommet veldig langt med tanke på mulighetene for behandling. Det viktigste er å oppdage sykdom så tidlig som mulig for best prognose. Dersom du oppdager blod i urinen hos dyret ditt er det et symptom som alltid bør undersøkes hos en veterinær snarest mulig.

Comments