Artikler‎ > ‎

Bolla Pinnsvin

lagt inn 16. jun. 2013, 01:07 av Din Dyreklinikk as

Mange lurer nok på hva man kan gjøre for å bevare pinnsvin i hagen sin. Her har du noen råd.

Du må anse deg heldig hvis du har et pinnsvin i hagen. Det er faktisk totalfredet i Norge, så du har ikke lov til å kvitte deg med det uansett.  Man kan faktisk få satt ut pinnsvin i hagen dersom du har egnet tomt.

Men det er ikke du som velger å ha det der – pinnsvinet velger deg dersom forholdene er lagt til rette.

En finstriglet plen er ikke like godt egnet i pinnsvinets øyne. Lag gjerne et lite hjørne i hagen med litt lune gjemmesteder med løv og kvister. Hekk, kompost, vedstabler og villblomster er perfekt. Har du bærnetting bør disse heises minst 10 cm opp fra bakken så pinnsvinet ikke setter seg fast. Har du for eksempel lysgrav foran kjellervindu eller andre hulgroper kan du sette ned en skråplanke eller litt hønsenetting så det kan kravle opp igjen. Ikke sett ut gift eller sneglepellets. Har du optimale forhold skal du ikke se bort ifra at det lager seg hi til vinterdvalen i hagen din også.

Du gjør dem en stor bjørnetjeneste dersom du setter ut melk til pinnsvin. De tåler nemlig ikke laktose og vil få diaré og kan bli veldig syke. Derimot setter de pris på litt rent vann, og gjerne litt hunde- eller kattefôr på boks. De kan også få ukrydret eggerøre eller havregrøt. For å unngå at fugler og andre dyr skal ta maten kan du gjerne sette det i en liten boks med inngang på ca 10 x 10 cm for å slippe pinnsvinet inn. På egenhånd forsyner pinnsvin seg gjerne av diverse insekter, meitemark, plantemateriale, frukt, nøtter og sopp, samt fugleegg og huggormunger.

De kan lett bli tamme og la seg fôre fra en menneskehånd. Mange er kanskje redd for smittespredning fra ville dyr. Pinnsvin kan være bærere av bakterien Salmonella uten selv å være sykt, men i seg selv er det veldig liten smitterisiko så lenge du vasker deg på hendene etter eventuelt å ha vært i kontakt med det. Piggene er ikke giftige, men kan være skarpe.

Til gjengjeld (i tillegg til å være søte) hjelper pinnsvinet deg med å holde plenen fri for blant annet iberiasnegler. Dessuten konkurrerer de om de samme ressursene som rotter og kan derfor holde dem borte også.

Et pinnsvin har et bevegelsesområde på ca tre kilometer, og er gjerne innom omtrent ti hager i løpet av en natt på jakt etter mat. De er stort sett nattaktive, og kommer gjerne frem i 18-19 tiden.

Kontakt Pinnsvinhjelpen dersom du mistenker at et pinnsvin er sykt eller skadet, eller om du lurer på andre ting på www.pinnsvinhjelpen.no eller telefon 901 94 455.