Artikler‎ > ‎

Bruk av halsbånd til katt eller elektronisk id-merking?

lagt inn 14. sep. 2013, 12:34 av Din Dyreklinikk as
The little boy and cat
Spørsmål: Tror du det er greit nok å ha halsbånd på katten merket med telefonnummer hvis den skulle rømme?

Svar: Det er vanlig at hunder bruker halsbånd, som gjerne har et lite emblem med eiers telefonnummer på. Å gjøre det samme til katt er dessverre risikosport som jeg ikke ville utsatt min katt for. Det er vanlig at eier følger med hunden på tur, mens katter som regel er ute på egenhånd. Da kan det gå lang tid før eier observerer om noe har skjedd. Vi får dessverre jevnlig inn katter med store kuttskader etter halsbånd, der de på merkverdig vis klarer å få den ene poten inni halsbåndet som fører til at båndet sliper seg vei gjennom huden rundt nakken og armen. Det er en potensiell dødsfelle. De kan også henge seg fast i gjerder, greiner eller andre trange områder. Vil du bruke halsbånd til katt bør det være en sikkerhetslås som kan åpne seg ved trykk. Det er et bedre alternativ å id-merke dyret (se under).

Noen bruker også halsbånd til katt hvor de fester en liten bjelle for å advare småfugler om katten så ikke den så lett skal kunne fange dem. Her har vi igjen problematikken med halsbånd samtidig som jeg personlig mener det må være ekstremt slitsomt for katten å ha bjeller i ørene for hvert skritt den går. Potensielt kan det igjen føre til atferdsproblemer.

Spørsmål: Jeg har hørt at jeg bør id-merke katten min. Hvordan fungerer det?

Svar: Vi anbefaler å id-merke både hunder og katter. Det er en liten elektronisk metallbit som deponeres under huden i nakken til dyret med en sprøyte. Hvis noen skulle finne et løst dyr de ikke tror tilhører nabolaget kan eventuelt chipen avleses hos veterinærer eller hos redningstjenester som Falck og Viking. Ofte har tollstasjoner eller politi- og lensmannskontorer også en skanner. Dyret har et unikt tallnummer som plottes inn på Dyreidentitet sine hjemmesider. Her har de registrert eieropplysninger i sin database så dyret enkelt kan komme til rette igjen. Det er også et poeng å få tak i eier om dyret blir funnet skadet, så eier har mulighet til å velge behandling fremfor at dyret blir avlivet. Dyr som skal være med eier til utlandet må dessuten være chip-merket for å få eget pass. Et annet nyttig bruksområdet for katt er elektroniske katteluker som kun slipper gjennom dyr med det registrerte nummeret. Katter som id-merkes får ofte tatovert ett eller to tegn i øret (for eksempel M, ID eller 10) for å lettere kunne se at den er id-merket.

 

 

Comments