Artikler‎ > ‎

Diaré skyldes ikke alltid mageproblemer

lagt inn 11. nov. 2012, 13:55 av Din Dyreklinikk as
little relaxed  kitten sitting down
«Frøken Frida», en 15 år gammel kastrert hunnkatt, kom til meg på klinikken for litt siden. Hovedproblemet slik eier så det var at katten hadde hatt langvarig diare som ikke gikk over. Problemet ble først oppdaget da katten begynte å gå på kattedo inne fordi hun misliker sterkt å gjøre sitt fornødne på kald snø. Strengt tatt kan katten ha hatt symptomer i mange måneder. Katten har også kastet opp nå og da de siste månedene. Sammen har de forsøkt seg i over en måned med både ormekur og spesialtdiett mot tarmflora i ubalanse uten tegn til bedring.

Grunnen til at de ventet såpass lenge med å gå til veterinær, var at eier ikke oppfattet «Frøken Frida» som spesielt syk. Hun var full av energi, nesten rastløs til tider, og hun spiste og drakk svært godt. Jeg bemerket at katten var ganske så tynn, men eier forsikret meg at hun har vært tynn så lenge hun kan huske og ikke gått noe spesielt ned i vekt.

Så fort jeg tok i «Frøken Frida» merket jeg at hjertet nesten slo ut av brystkassa hennes. Langt fortere og hardere enn det som er normalt selv for stressede katter på klinikken. Ved nøyere telling fant vi ut at det nærmet seg 300 slag per minutt (normalt rundt 150). Da jeg satte stetoskopet til brystet kunne jeg også høre at det ikke var helt klar tone i hjerteslaget. Blodtrykket var også langt over normalt.

Ut ifra symptombildet og alderen til «Frøken Frida» var jeg ganske sikker på hva vi kom til å finne på blodprøven. Hun har alt for høyt stoffskifte - en lidelse også kalt hyperthyreose. Dette skyldes en tumor i skjoldbruskkjertelen på halsen som i nesten 99 % av tilfellene er godartet. En forstørret kjertel vil naturlig nok produsere for mye stoffskiftehormoner.  I tillegg til symptomene som «Frøken Frida» viste kan det være vanlig med tydelig endring i lynne – de kan ofte bli til dels aggressive og engstelige. Ofte ser en påfallende mindre muskelmasse og noen ganger litt stiv gange. Pelsen blir ofte matt eller det kan bli hårtap og andre hudproblemer. Sykdommen henger ofte sammen med høyt blodtrykk som kan føre til hjertesvikt om det ikke oppdages tidlig nok. Dette er den vanligste hormonelle sykdommen hos katter over 12-13 år, men opptrer veldig sjelden før de er minst 10 år gamle. I følge flere studier er rasekatter mindre utsatte for lidelsen enn vanlige huskatter. Dessuten ser det ut til å være noe økt risiko ved å spise over 50 % våtfôr, særlig hvis det kommer fra metallboks og/eller består hovedsakelig av fisk.

Katten begynte å få sin daglige medisin for å hemme dannelsen av de overflødige stoffskiftehormonene. I noen tilfeller kan det være aktuelt å fjerne deler av kjertelen kirurgisk eller ved hjelp av radioaktivt jod for en mer permanent løsning.

Ved kontrollbesøket noen uker senere var det en mer normal frøken som møtte meg. Det tydeligste tegnet for eier var at diaréen hadde gitt seg bare dager senere. Hun har faktisk begynt å legge på seg litt, sover bedre og virker mer avslappet. Hjertet har dessverre ikke kommet seg tilfredsstillende og vi bestemte oss for å legge til hjertemedisiner i tillegg. Heldigvis er ikke «Frøken Frida» den vanskeligste katten å gi piller til.

«Frøken Frida» vil bli fulgt opp flere ganger i året resten av livet for å sørge for at hun får en tilfredsstillende livskvalitet resten av alderdommen.