Artikler‎ > ‎

En bedre alderdom

lagt inn 12. nov. 2012, 13:01 av Din Dyreklinikk as

Det er litt rart å tenke på at hunden eller katten du anskaffet deg for å vokse opp sammen med barnet ditt startet som et jevnaldrende søsken, men ettersom tiden går og barnet har blitt ungdom så er dyret plutselig blitt som en besteforelder! Det sier seg selv at med årenes løp er det større sjanse for å utvikle sykdommer, men det er viktig å forstå at alder er ingen sykdom! Det er viktig med årlig sjekk av dyret ditt for å se om symptomene du kanskje anser som «alderdom» er noe vi kan gjøre noe med.

Den første tingen du som dyreeier kan gjøre noe med er fôret. Det er viktig å gå over til et seniorfôr når dyret blir over 7-8 år. Seniorfôret tar ofte hensyn til endret kaloribehov, proteiner som er lettere å fordøye og mindre salter som tærer på organene. Allerede her har du forebygget sykdom.

I en tidligere artikkel beskrev jeg hvor vanlig det er med tannproblemer på dyra. En skjønner kanskje ikke hvor vond en tann har vært før den har blitt behandlet og dyret oppfører seg som et ungdyr igjen. Dessuten er det viktig å huske på at særlig eldre pasienter er utsatt for konsekvensene av at bakterier kan spre seg fra munnhulen og gi problemer ikke minst i nyrene. Send dyret til en tannrens hos veterinæren om du ser gulbrunt plakk på tennene, en brukken tann eller endring i spise- og tyggemønster (for eksempel mindre tygging på pinner etc.).

En viktig og vanlig observasjon er at dyret ofte blir stivere med åra. Kanskje merker du at den vegrer seg fra å hoppe ut av bilen, ikke reiser seg like fort for å komme å hilse eller sakker bakut på turen. Ofte skyldes dette forkalkninger i ledd og mellom ryggvirvler. Slanking av overvektige dyr kan ha en umiddelbar effekt. Andre ser god effekt av å legge til fiskeolje i maten daglig eller bytte til spesialfôr med ingredienser som hjelper til å «smøre» leddene. Akupunktur hjelper også på en del. Dersom tilstanden har gått for langt er det ofte nødvendig med smertestillende for å lindre i hverdagen. Det har nå kommet smertestillende tabletter hvor én dose varer en hel måned av gangen og dyret får økt livskvalitet.

Demens er også vanligere enn man tror. Forskning viser at demenstegn opptrer hos ca halvparten av hunder fra 8 års alder. Vanligvis ses det som atferdsendring i form av desorientering, endret søvnmønster, mindre kontaktsøkende og/eller at de ikke lenger er husrene. Det skyldes i stor grad celleskader forårsaket av såkalte frie radikaler som hjernen er ekstra utsatt for. De gode nyhetene er at tilførsel av store mengder antioksidanter og visse næringsstoffer bremser denne utviklingen. Blant annet er det utviklet fôr spesielt til dette formålet. Dersom dette ikke skulle være nok kan man gi medisiner som øker blodtilførsel til hjerne og muskulatur og det finnes tabletter som motvirker degenerasjon av nervevev.

I tillegg bør du oppsøke veterinæren blant annet om dyret går tydelig opp eller ned i vekt, peser eller hoster mer enn før, har kuler i hud, jur eller testikler eller hvis dyret drikker og tisser merkbart mer enn før.

Ikke vent med å gå til dyrlegen bare fordi du ha et gammelt dyr – ta symptomene på alvor. Med kanskje små endringer kan vi hjelpe dyra til å få en bedre livskvalitet på sine eldre dager. Jo tidligere vi får diagnostisert en sykdom, jo lettere er det å gjøre noe med!

 

Linn Stentun - veterinær - 15/9-2012