Artikler‎ > ‎

Er marsvin et kjæledyr for deg?

lagt inn 12. nov. 2012, 13:07 av Din Dyreklinikk as
I en tidligere artikkel snakket jeg om kanin som kjæledyr. Her skal jeg fortelle en historie om et marsvin som havnet hos oss på klinikken, og litt om hold av de små gnagerne.

En søndags formiddag tidligere i år dro jeg tilfeldigvis ned på klinikken fordi jeg ble kalt ut på veterinærvakt. På trappen utenfor sto en liten pappeske med et forskrekket lite marsvin oppi. Takk og lov for at jeg fant det, for marsvin er veldig sensitive for vind og fukt og kunne dødd i løpet av natten. Det fulgte ingen beskjed eller opplysninger med, så antagelig var det noen som hadde gått lei. Hun virket både frisk og tam så jeg hadde ikke hjerte til å avlive henne.

Siden marsvin er svært sosiale dyr fant vi ut at en av dyrepleierne på jobben skulle overta henne siden hun nylig hadde anskaffet seg et marsvin selv. De ble kalt Bailey og Bell. Dyrepleieren ville gjerne ha marsvinunger før hun kastrerte Bailey. Det var ikke noe problem – veldig snart ble Bell drektig.

Marsvin går ca to måneder drektig før de føder. Dersom marsvin blir drektige for første gang etter ett års alder vil de ikke kunne føde normalt på grunn av at bekkenet vokser seg fast og kan ikke utvides ved fødsel. Vi anslo at Bell var av relativt ung alder, men siden det ikke fulgte med noen informasjon om Bell da jeg fant henne kunne vi ikke med sikkerhet si hvor gammel hun var.

Når det nærmet seg to måneder ventet vi i spenning, klare til eventuelt å gjøre et hastekeisersnitt. Heldigvis gikk fødselen helt av seg selv og hun fødte tre velskapte hunnmarsvinunger. De er i dag ca 4 uker og leveringsklare. Hvis du kunne tenke deg to marsvinsøstre får du ta kontakt med klinikken!

Du tar på deg et ansvar for omtrent 4-8 år hvis du bestemmer deg for dette lille vesenet på snaue en kilo voksenvekt.

Buret bør minst være en kvadratmeter per marsvin. For optimal livskvalitet bør de få rikelig med miljøberikelser. De bør ha sovehus og grovfôrbinge samt tilgang til en stein eller lignende som de kan slipe klørne på. Gjerne legg oppi stokker og kvister fra frukttrær til å gnage på. De setter pris på løpehjul eller tilgang på større områder i løpet av dagen. De bør ha buret innendørs, men kan bli sluppet fri på gressplen på sommeren under overvåking. De tåler ikke vått vær eller mye trekk.

Hovedmatkilden bør være høy og gress, men de kan også få tilskudd av gnagerblandinger, frukt og grønnsaker. Marsvin er svært sensitive for C-vitaminmangel og bør få daglig tilskudd enten i form av tabletter eller i vannet, minst 10 mg om dagen.

De er sosiale dyr og vil gjerne bo med marsvin av samme kjønn, i par eller harem. Flere kjønnsmodne hanner sammen vil slåss, så de må eventuelt kastreres. De kan ikke stå med kaniner for da kan de bli smittet av en farlig bakterie.

Marsvin er regnet som et ypperlig førstegangsvalg av kjæledyr for barn av alle aldre, men husk at selv hold av et lite dyr medfører et stort ansvar og er ikke en «bruk og kast» vare. Det er de voksne som må ta hovedansvaret for dyrets velferd. Les mer om veiledning om hold av forskjellige dyr på mattilsynets hjemmesider.