Artikler‎ > ‎

Firbentes ferieutfordringer

lagt inn 12. nov. 2012, 12:46 av Din Dyreklinikk as
Store endringer i rutiner, miljøforandringer og stress i forbindelse med reise kan bidra til at våre firbeinte venner ikke gleder seg like mye til ferien som vi selv gjør. Ved å bli bevisst på utfordringene kan du lettere gjøre forebyggende tiltak for at alle skal få en positiv opplevelse.

Reisesyke

For mange hunder og katter blir dessverre ikke en lang biltur noen hyggelig opplevelse. Reisesyke og stor engstelse er et ganske vanlig problem. Generelt bør du starte i god tid å venne dyret til bilen (helst fra de er små). Start med korte turer som økes gradvis i lengde. Knytt det til en positiv opplevelse som ender i f.eks. tur eller godbiter. Dersom dyret skal transporteres i bur bør du venne den til å bruke dette hjemme også. De bør ikke fôres i timene før avreise, men må hele tiden ha tilgang på friskt vann. Det kan være lurt med en strekk på bena og litt frisk luft med jevne mellomrom.

Et hjelpemiddel som kan forsøkes er de syntetisk fremstilte feromonene DAP (til hund) og Feliway (til katt). Feromoner blir naturlig skilt ut fra dyr når de føler seg stressfrie og komfortable. Dyrenes første opplevelse med dette er gjerne fra moren for at ungene skal få en følelse av ro og trygghet. Ved å spraye rikelig med dette i buret/på liggeunderlaget/på et tørkle rundt halsen minst 10-15 minutter før avreise kan ofte det være nok til å holde stressnivået under kontroll. Ved lengre reiser bør du spraye på nytt omtrent annenhver time. Produktene er helt luktfrie og påvirker ikke mennesker.

Til de aller vanskeligste tilfellene finnes beroligende- og kvalmedempende midler.

Diaré og oppkast

Normale fôringsrutiner er ekstra viktig når vi har ferie. Det skal ikke mye endring i miljø eller stressnivå før dyrets mage kommer i ubalanse. Glemmer du bort tiden og det går for lang tid mellom de vante måltidene kan dyret reagere med oppkast. Ikke sjelden gjør vi, særlig hunder, den bjørnetjenesten å dele sterkt krydret grillmat o.l. noe vi fort skal komme til å angre på. Dessuten vil nysgjerrige dyr ofte snuse seg frem til spennende søppel på nye steder – ofte gammel mat som har blitt fordervet i varmen.

Er uhellet først ute og diaré eller oppkast er et faktum er det viktig å gi en skånsom kost frem til magen kommer i balanse igjen. Dette er blant annet kokt ris sammen med kokt kylling eller hvit fisk (alt ukrydret selvsagt). Alternativt å kjøpe ferdiglagede fôrblandinger til samme formål på dyreklinikken. Du bør gi litt mindre måltider og heller oftere så ikke magen må jobbe så hardt. Tilskudd av pasta som normaliserer bakteriefloraen i magen litt raskere kan også kjøpes på apotek eller i dyreklinikker. Det er viktig at dyret får i seg nok vann så ikke de blir dehydrerte av alt væsketapet.

Naturens farer

Skal du feriere i områder med mye flått bør du få tak i reseptbelagte flåttmidler hos veterinær. Ta gjerne med hoggormtabletter på ferie, men husk at ved bitt må en kontakte veterinær uansett. Sopp og planter kan føre til forgiftning. Bading kan lett føre til hudproblemer, særlig kan våteksem blomstre opp bare i løpet av timer. Skyll hunden i frisk vann etter svømmeturen. Våte dyr blir ekstra tunge – det kan være lurt med redningsvest.

Husk chipmerking av dyret eller i det minste kontaktinformasjon i halsbåndet. Da kommer dyret lettere til rette om den skulle være så uheldig å forsvinne på et ukjent sted.

Det viktigste tipset er å bruke tid på kjæledyret ditt. Dyrets optimale ferie er å være mest mulig sammen med deg!