Artikler‎ > ‎

Fjorårets største solskinnshistorier

lagt inn 5. jan. 2014, 10:30 av Din Dyreklinikk as


I høst kom en ung Cocker spanieltispe, Carmen, til klinikken. Hun var akutt syk, og det viste seg snart at det var svært alvorlig.

Carmen var veldig slapp, hjertet dunket fort, hun hadde feber og ingen matlyst. Da vi vippet på leppa hennes ble det raskt antatt at hun hadde en form for akutt blodmangel, for det var ikke særlig mye farge igjen på det som skulle vært rosa slimhinner.

Blodprøvene bekreftet straks at Carmen hadde alt for lav blodprosent. Vanligvis skal de ligge over 37, mens Carmen var nede i 12. Det var ingen tegn til tap av blod fra ytre skader eller indre blødninger. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at blodet klumpet seg lett sammen og den endelige diagnosen tydet på en sjelden sykdom der de røde blodcellene blir ødelagt av kroppens eget immunforsvar!

Cocker spaniel er faktisk en av rasene med hyppigst forekomst av denne sykdommen. Det kan bety at det antagelig ligger noe genetisk bak. Likevel pleier det å utløses av noe, som en infeksjon eller en reaksjon på et legemiddel. Hunder som får i seg løk kan også få en lignende tilstand. Vi er usikre på hva som utløste det i dette tilfellet.

Vi startet behandling blant annet med høye doser av medisiner som skulle dempe det overaktive immunsystemet, men kroppen hennes brukte lang tid på å svare på medisinene. Blodprosenten fortsatte å synke til under 8, og Carmen var farlig nær ved å gå i sjokk. Skulle hun overleve måtte hun få en blodoverføring. Vi bestemte oss for å gi henne en siste sjanse.

Blod er ferskvare og brukes såpass sjelden at vi velger heller å ta ut friskt blod når vi trenger det enn å lage en blodbank. For å donere blod trengs en stor og frisk hund, helst over 30 kg. Vi ringte til en kunde med to store Skotske hjortehunder om stilte opp på timen. Den første hunden viste seg å gi en litt for kraftig reaksjon da vi prøveblandet med Carmen sitt, men Baldrik sitt blod så ut til å være av god match.

Over de neste ukene ble Carmen heldigvis gradvis bedre og er i dag tilnærmet seg selv igjen, men det var først etter mange uker vi kunne begynne å trappe ned på medisinene. Carmen må komme på regelmessige besøk for å sjekke at hun ikke får tilbakefall.

En stor takk til Baldrik og eier som stilte opp på så kort varsel da vi trengte hjelp som mest. Har du lyst til at din hund skal stå på lista over blodgivere så si ifra til klinikken. Jo flere vi har på lista, jo større er sjansen for at noen er hjemme når vi ringer. Det kan redde et liv.