Artikler‎ > ‎

Førstehjelp til dyrene

lagt inn 20. mar. 2013, 06:47 av Din Dyreklinikk as

I påsken er vi mye ute med hundene våre, og når snøen blir mer skarete er det også høytid for skader. Uhellet kan like gjerne skje på den daglige turen som på fjellet. Er du forberedt?

Ha alltid klart for deg hvor nærmeste lokale veterinær befinner seg. Smådyrvaktnummeret i Vestfold er 820 04 020. Det er bedre å ringe en gang for mye, og la dyrlegen avgjøre om pasienten trenger umiddelbart tilsyn.

Sår og blødninger

Dyreeier kan gjøre mye selv ved sårskader. Det er lurt å ha med seg litt førstehjelpsutstyr som inkluderer kompresser, bomull på rull, selvklebende bandasje og saltvannsløsning.

Ved styrtblødning må man snarest mulig legge kompresser mot såret og bomull og bandasje ganske stramt over. Etter noen minutter kan du lette på trykket for å se om det har stoppet. Blør det gjennom bandasjen må du bare legge mer utenpå. Småblødningssår bør renses med saltvann først og bandasjen skal ikke sitte så stramt. Stikk-, skudd- og bittskader blir ofte infisert og bør ha videre behandling hos veterinær.

Frostskader

Er hele dyret nedkjølt må du logisk nok ta den inn i varmen. Tørk eller føn hvis den er våt. Gi lunkent vann med litt sukker. Ører, testikler og tær er mest utsatte for frostskader. Disse må bare varmes opp forsiktig – og aldri gni. Kontakt dyrlegen.

ABC ved større uhell

Hvis dyret virkelig er skadet må vi prioritere. A står for «Airways». Sørg aller først for frie luftveier. Pass på at nakken ikke ligger krum og fjerne alt som presser på lungene. B står for «Breathing». Hvis ikke pasienten puster kan du forsøke å knipe hardt mellom neseborene. Her sitter et punkt som stimulerer pusting. Hvis ikke det hjelper må vi begynne med «munn-mot-snute». De skal ha ca 10-20 pust i minuttet. C står for «Circulation». Har pasienten puls? Hvis ikke bør vi gjøre et forsøk med hjertekompresjon. Press hardt over ribbeina omtrent 100-120 ganger per minutt (som tilsvarer takten til sangen «Staying Alive»). Jeg anbefaler alle leserne på det sterkeste å sette seg nærmere inn i førstehjelp både på dyr og mennesker.

Husk at skadde dyr ofte er veldig redde og kan ha veldig vondt. Tenkt derfor på egen sikkerhet. Unngå brå bevegelser, les dyrets kroppsspråk og gjerne knyt et bånd rundt munnen for å hindre biting.

Skulle du være uheldig å treffe et dyr i trafikken er det eneste etisk riktige å gjøre å ta det med til dyrlege. Selv om du tror det ikke er mye å gjøre er det uansett bedre å få avsluttet lidelsen! Dessuten kan vi ofte finne eieren hvis dyret er id-merket.

 

 

Comments