Artikler‎ > ‎

Fokus på tannhelse

lagt inn 11. nov. 2012, 13:42 av Din Dyreklinikk as

Hunder og katter er fra naturens side rovdyr som er avhengige av tennene sine for å rive i stykker maten sin. De er i mindre grad avhengig av dette nå som vi serverer mat i ferdige biter, men samtidig har vi avlet frem raser som er mer utsatt for tannproblemer. Dårlige tenner er nå den mest utbredte sykdommen blant norske hunder og katter. Forskning viser at allerede i 2-årsalderen viser 80 % av hunder og 70 % av katter tegn på tannsykdommer. Dårlig ånde er det minste problemet i denne forbindelsen.

De fleste tannsykdommer begynner med et voksende, hvitt belegg av spytt, bakterier og matrester, kalt plakk. Plakk vil etter hvert mineraliseres og danne tannstein som ses som et gulbrunt belegg. Det kan først ses på utsiden av hjørnetennene og de store jekslene i overkjeven der spyttkjertelen kommer ut. Etterhvert vil bakterienes giftstoffer skape irritasjon som fører til tannkjøttbetennelse. En ser dette som en rød linje nederst på tannkjøttet mot tannen, som blør lett. Dersom dette ikke blir behandlet vil det føre til såkalte periodontale sykdommer. Tannsteinen vil nå trenge ned mellom tannen og tannkjøttet, danne dype lommer og skade strukturer som støtter og fester tennene.x

Det er ikke bare tennene som vil lide: Kronisk tannkjøttbetennelse vil bruke mye av immunforsvarets energi så dyret er i større fare for å bli syk av andre ting. I verste fall kan bakteriene følge blodstrømmen til organer som hjerte, lever og nyrer. Resultatet kan dessverre bety et kortere liv.

For å stoppe prosessen må tannsteinen fjernes. Dyret må i narkose for å få renset ordentlig under tannkjøttet i de dannede lommene. Det fjernes manuelt eller ved hjelp av ultralyd. Deretter poleres alle tennene med et lett slipemiddel for å unngå å etterlate riper i emaljen hvor ny plakk lett dannes igjen. Dersom skaden på tennene har blitt for stor kan det bli nødvendig med tanntrekk eller annen tannbehandling.Hunder får tannstein tre ganger så hyppig som mennesker. Noen raser er mer disponert for tannsykdommer enn andre på grunn av arvelige faktorer. Dessuten kan for eksempel feilstilte tenner og unormalt bitt disponere for dannelse av plakk. Vi ser også en økt forekomst hos små hunderaser og rasekatter generelt. En god regel er at den første ordentlige tannrensen bør finne sted ved 1,5-2 års alder. Mange har behov for årlig rens (eller oftere). Dette vil veterinæren vurdere ved den årlige helsesjekken og vaksinering. Brukne tenner er spesielt smertefullt og bør behandles så snart det oppdages.

Mye kan gjøres for å forebygge tannplager. Mat som klistrer seg til tennene er ikke bra. Derfor bør man unngå brødmat, middagsrester og annen snacks, samt bruke hovedsakelig tørrfôr fremfor våtfôr eller oppbløtt fôr. Det finnes spesialfôr som fremmer god tannhelse og de fleste kjenner til tyggeben, som Dentastix og lignende. Det beste er selvsagt å børste tennene med en myk tannbørste eller fingerklut og dyretannkrem (ikke bruk mennesketannkrem!). Det lønner seg å lære dyret å akseptere tannpuss tidlig, men ikke vær for hardhendt før tannfellingen er ferdig. De fleste hunder lar seg trene til å godta dette ved å være litt forsiktig i starten og gi mye ros. Fokuser på utsiden av tennene. Ideelt sett bør du børste tennene daglig, men to-tre ganger i uka er også bra! Dersom dette blir for vanskelig finnes alternative geleer og munnskyllevann som også vil beskytte tennene.

Mange av oss vet selv hvor smertefullt det kan være med tannproblemer og vi burde heller ikke overse dette hos dyrevennene våres. Husk at det kan være vanskelig for brukshunder å yte maks dersom de har vondt i munnen, og smerte i tenner er ofte årsak til atferdsproblemer!