Artikler‎ > ‎

Håndtering av hunden og katten i vinterkulda

lagt inn 11. feb. 2015, 05:33 av Din Dyreklinikk as
Mange husdyr blir naturlig nok mer hjemmekjære når det er frost ute, men mange vil fortsatt leve livet ute i naturen. Men hvor går grensa for hva de tåler før det går på helsa løs?

Hvor smerteterskelen for kulde går påvirkes av forskjellige faktorer. Blant annet vil korthårede dyr med lite underhudsfett selvsagt tåle mindre kulde enn en polarhund som er avlet frem for å tåle minus 50 ⁰C uten problem. De som ansees for å være mest utsatt er små raser, kortbeinede raser, dyr med dårlig pelskvalitet, eller pels som lett klumper seg med snø. Valper under seks måneder, eldre og giktiske dyr, eller dyr med forskjellige sykdommer, som sukkersyke, nyresvikt, hjertesykdom eller hormonforstyrrelser kan også være utsatt. Dessuten har faktorer som vindstyrke og nedbør mye å si, og hva dyret er vant til fra før.

Dersom dyret ikke lenger klarer å opprettholde normal temperatur (mellom 38 og 39,2 grader) vil den utvikle det som kalles hypotermi. Det vil kunne påvirke mange av kroppens funksjoner og indre organer. Mild hypotermi får blodtrykket og pulsfrekvensen til å øke. Ved alvorlig eller langvarig hypotermi vil puls og blodtrykk synke igjen, og det er fare for blant annet hjerteproblemer og kollaps. Pass også på om det utvikler seg koldbrann, særlig på tær, hale, øre og testikler.

Dersom dyret virker nedkjølt må den varmes sakte opp ved å tørke pels og pakke inn i tepper. Ikke gni, det kan ødelegge huden. Husk gnistfanger om den legger seg foran peisen. Om dyret virker ukoordinert og utmattet bør du kontakte veterinær.

I stor grad kan de fleste bruke litt sunn fornuft for å vurdere hva sitt dyr tåler. Generelt ville jeg vært forsiktig med å gå lange turer når gradestokken kryper under minus ti grader, og følg nøye med på dyrets signaler, samt tegn til skjelvinger eller hinking på bena. Sett på hunden dekken og potesokker etter behov, samt gi den et underlag om den skal legge seg ned på lengre turer.

Husk at dyrene trenger mer næring dersom de er lenge ute i kulda. Dette  for å erstatte energiens som brukes for å opprettholde varmen. De må også ha tilgang til vann ute. Sjekk at det ikke fryser til is, og unngå metallskåler som de kan fryse fast tunga på.

Dersom du ikke har en løsning med katteluke så katten kan komme inn og ut som den vil, så bør du sørge for at den har et sted å søke tilflukt. Du kan lage en enkel løsning av en oppbevaringsboks av plast. Skjær hull på kortsiden og dekk bunnen med halm eller høy. Papir og tepper kan trekke til seg fuktighet. Sett kassen på et rolig sted, gjerne litt opp fra bakken hvis det er mulig.

Husk også å id-merke katten så eier kan bli sporet opp dersom katten søker tilflukt hjemme hos noen andre!