Artikler‎ > ‎

Har dyret ditt blitt dement?

lagt inn 10. jun. 2015, 11:26 av Din Dyreklinikk as
Har du stusset over at hunden din gradvis har begynt å oppføre seg rart på sine eldre dager? Det er ikke sikkert at den bare er «gammel», men at det faktisk kan være en medisinsk tilstand. Hunden kan få det som tilsvarende Alzheimer hos mennesker, kalt Canine Cognitiv Dysfunksjon Syndrom.

Det er kun 2 % av eldre hunder som blir diagnostisert med demens, men undersøkelser viser at det er så mye som 14 % av hunder over 10 år som faktisk er det. En studie fra USA viste at 62 % av hunder mellom 11-16 år hadde visse symptomer på senilitet.

Selve årsaken er ikke kjent, men genetiske årsaker kan disponere. Det kan bli krymping av hjernen, påleiring av en type proteiner som ødelegger nervene i hjernen, småblødninger og infarkter kan ødelegge for oksygenopptak i hjernen og det kan bli endringer i produksjonen av forskjellige kjemikalier i hjernen. 

Dyret kan vise tegn på desorientering, mange går hvileløst rundt i huset, går i sirkler, blir stående i hjørner eller kanskje finner de ikke matskålen en gang. De kan glemme å si ifra når de må gjøre sitt fornødne så det kan bli flere uhell innendørs. Enkelte sikler, peser eller slikker seg manisk, og samtidig kan de få dårligere matlyst eller steller pelsen sin dårligere. De endrer ofte søvnmønster, og kan sove mye på dagen og blir desto mer rastløse på natten. Eiere beskriver hundene som mindre responsive, har vanskelig for å lære nye ting, eller skjønner ikke kommandoer de alltid har kunnet tidligere. De kan få problemer med å gjenkjenne folk og interagerer ofte mindre med familien. Det kan føre til et isolert og mer ensomt liv.

Flere ting kan forsøkes for å bedre livskvaliteten. Det finnes en egen diett for optimal hjernefunksjon (Hills b/d). Grønnsaker, omega 3-fettsyrer og vitamin C og E er viktige hjelpestoffer. Det finnes medisiner som øker blodgjennomstrømning til hjernen og medisiner som øker produksjoner av viktige kjemikalier i hjernen. Enkelte kan trenge angstdempende hvis de viser tegn på engstelse over ikke å vite hvor de er eller separasjonsangst. Trening, lek og mye mental trening med nye leker kan forsinke progresjonen. 

Det er din oppgave som eier å bedømme hundens livskvalitet. Dette er ikke noe de dør av i seg selv, men kan på samme måte som smerte eller annet ubehag ødelegge livskvaliteten. Det er viktig med årlig kontroll på eldre dyr og god kommunikasjon med din veterinær for å gjøre det beste for dyret ditt.