Artikler‎ > ‎

Huggormen har våknet

lagt inn 12. nov. 2012, 12:25 av Din Dyreklinikk as
Pass på hunden – hoggormen har våknet!

«…Men jeg ville jo bare leke med den!». Det er nesten så jeg skjønner akkurat hva setteren Bella prøver å si. Hun ser unnskyldende på meg mens vi gir henne behandling på klinikken. Det er ikke bestandig hoggormen synes det er like artig å leke med hunden - og dette blir resultatet.

Hoggormen er heldigvis Norges eneste giftige slange, men hvert eneste år dør flere hunder av komplikasjoner etter bitt fra dette beistet. Den er ikke aggressiv og bruker kun gifttennene ved fangst av byttedyr eller som forsvar om noen blir for nærgående. Det rapporteres at bittene ofte er mer alvorlige tidlig i sesongen, men at ca 30 % av bittene er uten gift. Noe av årsaken kan være at etter et bitt trenger giftlagrene to dager på å fylles opp. Ormen er aktiv fra april til september.

De fleste eiere har enten observert slangen eller hørt et hyl fra hunden mens den har snust i et skogholt – da er som regel diagnosen klar. Har man ikke sett hva som har skjedd bør en fatte mistanke hvis hunden plutselig blir veldig nedstemt, viser tegn til smerte eller det utvikles hevelse.

Hunder blir som regel bitt i snute- og halsområdet på grunn av nysgjerrig snusing.  Da kan det være fare for hevelse som kan blokkere luftveiene. Bena er heller ikke et uvanlig angrepspunkt og her er det større risiko for at giften skal sirkulere videre til kroppen. Små dyr har mindre kroppsvolum å fordele giften på og er derfor mer utsatt for kraftigere symptomer. I tillegg er svake, eldre og drektige hunder mer utsatt.

Giften fører til skader på kroppens blodkar og fører til blødninger og hevelser. Hjertet kan slå i utakt. I verste fall er hunden en av de som utvikler en alvorlig allergisk reaksjon og kan gå inn i sjokk og kollaps. Den viktigste dødsårsaken er imidlertid senskaden giften gjør på indre organer – særlig på nyrene. De aller fleste tilfellene går bra, men noen dyr i Norge dør hvert år så det er god grunn til å være oppmerksom.

Legemiddelet Prednisolon (kortison, også kalt ormetabletter) har lenge vært brukt som førstehjelp ved hoggormbitt på hund. Bruken er svært omdiskutert. Kortison har antiinflammatorisk virkning, det vil si at ved en eventuell allergisk reaksjon på giften vil ikke kroppen reagere fullt så sterkt og en kan på den måten kjøpe seg litt tid. Det vil også kunne dempe en eventuell hevelse for eksempel ved bitt i halsen. Motargumentet er at det fører til en falsk trygghet: Prednisolon virker delvis smertelindrende. Eieren kan tro at ormetabletten har hatt en behandlende effekt, og at hunden klarer seg fint uten veterinærbehandling. Det er ikke nødvendig med tabletter om du kan komme deg til veterinær innen en times tid. Det viktigste er å holde dyret mest mulig i ro – gjerne bære hunden og dra rett til dyrlegen. Dette kan ikke vente til over helgen.

Hos dyrlegen er den viktigste delen av behandlingen intravenøs væskebehandling for å spyle ut giften fra nyrene og øke blodtrykket. Ofte får de en penicillinkur for å hindre spredning av bakterier fra hoggtennene og kanskje litt smertestillende. Til de verste tilfellene bruker vi en spesiell motgift.

Etter noen timer med overvåking og behandling ble Bella sendt hjem med streng beskjed om å ta det med ro i minst 10 dager. Hun skal komme på blodprøvekontroll om to ukers tid for å se at giften ikke har gjort skade på kroppen. Forhåpentligvis har hun lært at de lange bevegelige pinnene ikke er til å leke med, og at hun derfor kan nyte resten av sesongens skogturer uten skader.