Artikler‎ > ‎

Ikke gjør katten din til vegetarianer!

lagt inn 1. des. 2013, 12:11 av Din Dyreklinikk as

For en tid siden hørte jeg om et ganske spesielt og sjeldent sykdomstilfelle fra en kollega. En dødssyk katt ble fraktet inn uten at de umiddelbart klarte å finne årsaken. Etter nøye utspørring av eierne viste det seg at de selv var vegetarianere og hadde overført dette livssynet til sitt kjæledyr. Mangelen på kjøtt fikk alvorlige konsekvenser.

Jeg har vært borti et lignende tilfelle der eierne tilfeldigvis fortalte meg at de fôret katten med vegetarisk diett, men deres katt ble ikke syk. Forskjellen lå antagelig i at denne katten var utekatt – og tydeligvis fikk dekket det mest nødvendige næringsbehovet ved å jakte på mus og fugl ute. Likevel ville jeg ikke tatt sjansen på det når jeg vet hvor galt det kan gå.

Vi får ofte høre at grønnsaker er bra, og at et kosthold med mindre kjøtt kan være godt for både kropp og miljø. Dette gjelder altså ikke katter, som derimot er helt avhengige av kjøtt blant an

Cat's staring at tomato
net på grunn av innholdet av aminosyren taurin. Mennesker og andre dyr trenger også denne aminosyren. Forskjellen ligger i at de fleste dyr kan lage det selv i kroppen fra andre aminosyrer, i motsetning til katt som er avhengig av å få det tilført utenifra. I tillegg trenger de tilskudd av et par andre aminosyrer, som arginin, methionin og cystein.

Evolusjonen har skylden for dette. Kattens spisse tenner, korte tarmkanal og sterke jaktinstinkt vitner om at det er født til å være et rovdyr. Gjennom millioner av år som kjøtteter har kroppen mistet evnen til å gjøre om aminosyren siden de stadig fikk godt nok tilskudd gjennom kosten. Dyrene som har vært mer altetende har fortsatt denne evnen.

Det første som vil svikte er synet. Nervecellene i øynene krever et høyt innhold av taurin for å fungere. Symptomene kan merkes allerede etter seks uker. Taurin er også nødvendig for å lage gallesalter som støtter fordøyelsesfunksjonen, det er viktig for fertilitet, vekst av kattunger og immunforsvar. Enda verre er det når taurinmangel fører til utvidet hjerte og tilslutt svikt. Det vil snart ha døden som følge.

De fleste kommersielle kattefôr tar i dag godt hensyn til taurininnhold ved å inneholde godt med proteiner. Likevel må taurin ofte tilsettes blandingen dersom det hovedsakelig brukes vegetabilske proteiner, eller ved kraftig varmebehandling, som hermetisk fôr.

Du kan ikke tvinge din ideologi på dyret ditt om det ikke er til dyrets beste. Husk at i tillegg til at det er dyreplageri så er det faktisk forbudt å sette hunder og katter på vegetardiett i Norge da det vil stride mot dyrevelferdsloven.

Comments