Artikler‎ > ‎

Jeg vil ha en liten hund…

lagt inn 7. sep. 2013, 12:59 av Din Dyreklinikk as
For litt siden spurte min tante meg til råds; hennes familie ønsker å anskaffe seg hund. Jeg tenkte at kanskje flere kunne ha nytte av det samme. Derfor kommer jeg fremover til å skrive en serie artikler om alt fra hvordan veien til et valpekull foregår, til hva du skal tenke på som ny valpekjøper.

Å anskaffe seg en hund må aldri være en impulshandling. Mange hunder lever i 15 år, og i hele den tiden har du ansvar for hundens velvære. Den skal oppdras, stelles, luftes, fôres og stimuleres hver dag. Derfor er det svært viktig å finne en hund som passer inn i familiens livsstil. Ellers vil det bli mer et ork enn en glede. Lynne, sunnhet og bruksegenskaper er mye viktigere enn utseendet i lengden. Det finnes hundrevis av hunderaser, så her er det mye å tenke igjennom.

Hvor stor hund skal du ha? Det er stor forskjell på å ha en hund på fem versus femti kilo innendørs i en liten leilighet. Er barna i huset tiltenkt en rolle i turgåing, er det en fordel med en hund som barnet kan holde igjen om den skulle se noe spennende på motsatt side av gata. På den andre siden kan store raser være svært rolige, mens enkelte mindre hunder springer rundt desto mer.

Hvor mye mosjon er du forberedt på? Vær realistisk når du tenker på hvordan hverdagen er. Store hunder trenger ofte tur på rundt to timer hver dag for å bruke opp all energi. Ellers risikerer du mye uro og i verste fall utvikling av atferdsproblemer. En miniatyrhund derimot er ofte mer enn fornøyd med en runde rundt kvartalet. Har dere et aktivt friluftsliv bør dere likevel vurdere en hund som faktisk klarer å følge med på aktivitetene. Her kommer også bruksegenskapene inn. Enkelte raser er avlet for deres jaktegenskaper, mens andre er mer bedagelige familiehunder av natur.

Lang- eller korthåret hund? Allergivennlig? De fleste vet at hundene som regel røyter litt ekstra i perioder på våren og høsten. Likevel kan enkelte raser røyte mye hele året og krever daglig børsting. Andre må ha jevnlig klipping eller napping hos hundefrisør som koster både tid og penger.

Ta tester og søk på internett for å få en indikasjon på hvilke raser som kan passe. Snakk med bekjente om deres hunder for å få bedre innsikt i mulige positive og negative ting med deres rase. Oppsøk hundeutstillinger og prat med representanter for rasen. Det er viktig å sette seg godt inn i rasenes historie, bruksområde, utseende og arvelige helseproblemer så man ikke får store overraskelser senere.