Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - jula + hund og TV

lagt inn 23. des. 2014, 13:06 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 04:30 ]
Spør veterinæren

Spørsmål: Er det sant at hunder ikke kan se rødt?

Svar: Ja, det er litt ironisk at vi mennesker har en tendens til å kjøpe røde leker og utstyr til hundene våre når de ikke ser det som en like spenstig farge som vi gjør. Både hunder og katter, og en del andre pattedyr kan se farger, men på en mer begrenset måte enn mennesker. Vitenskapelig sett mangler de såkalte L-tapper som trengs for å se fargen rødt. Fargen blir dermed heller oppfattet som en slags nyanse av gulhvitt til grå farge. De kan se blått, gult og grønt, men fortsatt ca syv ganger svakere enn mennesker oppfatter ting.

Dette gjelder faktisk også okser, så det er en myte at okser blir hissige av fargen rødt. Det er nok heller den lille spanske mannen som vifter med et flagg opp i trynet deres som er provoserende.

Men det er ikke nødvendig å synes synd på hunden selv om den ikke kan se like detaljert som deg. De har nemlig en nese som kan lukte opp til 100 millioner ganger bedre enn deg, og en hørsel som kan høre både høyere og lavere frekvenser - som antagelig bidrar til en vanvittig mye mer spennende og detaljert hverdag enn vi aner.

 

Spørsmål: Jeg er overbevist om at hunden min følger med på tv'en, men en venn av meg hevder at hunder ikke kan se på tv. Hva er rett?

Svar: Hadde du spurt det samme spørsmålet for noen tiår siden hadde vennen din vært nærmere sannheten. Det er nemlig slik at der mennesker trenger 16-20 bilder per sekund for å se bilder som en sammenhengende film, så trenger hunder rundt 70. Derfor så hundene bildene på de gamle TV-skjermene mer som flimring. Derimot er det nok sannsynlig at de digitale tv'ene gjør det mulig for dyr å oppfatte det som skjer i større grad.

Min egen hund følger nøye med når det kommer dyr på skjermen, men kunne ikke brydd seg mindre når det er andre ting. Faktisk er det utviklet en egen «Dog-TV» i USA for å underholde dyra, med dyrebevegelser og lyder som er mer tilpasset hunden.

Er hunden din av typen som blir veldig oppskjørtet over bevegelsene på tv'en bør dyret skjermes fra det eller læres opp til å ikke bry seg.