Artikler‎ > ‎

Kanin – et undervurdert kjæledyr

lagt inn 12. nov. 2012, 12:30 av Din Dyreklinikk as
Kaninenhar utviklet seg fra å være en mat- og kleskilde til å bli et populært kjæledyrbåde blant familier og studenter. Den er rolig, relativt billig å holde, kreverikke like mye stell som en hund, de kan gjøres husrene og er artige og kosetehusdyr. I den senere tid har det også blitt populært å konkurrere ikaninhopping. For at kaniner skal ha et godt liv er det viktig med en rekkefaktorer som sosialisering, aktivisering, riktig fôr, god plass og tryggeomgivelser.

Kaninerer svært sosiale flokkdyr. Dersom eier ikke har flere timer til rådighet omdagen, vil de trives de best med en annen kanin. En hann og en hunn kommer bestoverens. Når de kommer i puberteten (vanligvis 4-7 måneder, 3 måneder fordvergkanin) kan de bli litt sære og en bør vurdere kastrering for å unngåslagsmål og/eller parring. Husk at de er befruktningsdyktige opp til 6 ukeretter kastrering. Dessverre er det et faktum at nesten 80 % av hunnkaniner får krefti livmoren. Kastrering kan forebygge dette, samt at de er lettere å gjørehusrene. Hvis en ikke skaffer flere kaniner samtidig, bør de lære å bli kjentmed hverandre på et nøytralt område for å hindre territorielt slagsmål. En skalvære forsiktig med å sette kanin og marsvin sammen – de forstår ikke hverandreskroppsspråk. Dessuten kan kaninen smitte marsvinet med en bakterie som heter Bordetella bronchiseptica.

Optimaltemperatur er mellom 15-20 ⁰C i tørt klima. Ved høyeretemperaturer kan de lett utvikle luftveisinfeksjoner. De elsker sin frihet ogbør helst få minst 4 timer mosjon utenfor buret daglig, enten i kaninsikrederom inne eller inngjerdet område ute. Om kaninen oppholder seg i bur i langeperioder må det være så stort at den kan ta minst tre hopp. Ute må detbeskyttes mot vind og regn, ha rikelig med halm som underlag, gjerne beskyttemot urin ved å lege avispapir under strøet og en form for hule de kan gjemmeseg i. De bør også ha berikelser tilgjengelig som katteleker, pappesker, grenerfra eple-, pære-, osp- eller bjørketrær eller tilsvarende.

Fôringer alfa og omega for kaninen; ca 80 % av sykdomstilfellene skyldes feilfôring. Gjennomsnittsalderener i dag ofte rundt 5-6 år. Mange kunne i stedet blitt 8-12 år, men dør tidligrett og slett fordi vi feilfôrer. De er planteetere, høy skal stå for minst 80% av dietten. Høyet er også viktig for å slipe tennene. I motsetning til defleste andre dyrearter vokser kaninens tenner hele livet. Gress og løvetann måalltid gis fersk, og bør tilvennes gradvis. Velg grønsaker som grønnkål, kinakålog spinat eller urter som basilikum, persille, dill og brennesle. Salat ogagurk inneholder mye vann og kan gi diaré ved inntak av store mengder. Fargerikegrønsaker og frukt inneholder mye fruktsukker og bør derfor begrenses til enliten bit daglig eller helst som helgekos. Unngå erter, mais, bønner, løk, banan,druer, kjerner og steiner i frukt, havre, poteter, nøtter og generelt allmenneskemat.

Enveldig vanlig misforståelse er at kaniner IKKE skal ha kornblandinger slik somsmågnagere. De er faktisk nærmere beslektet med hest enn gnagere! Korn bidrartil å surgjøre innholdet i magesekken så de gode bakteriene dør. Det blirgjæring som fører til mye gass og dessuten blir kaninene fort tykke. Iutgangspunktet er det bare drektige, diende, voksende (under 8 måneder) ogkaniner som står ute som trenger pellets og de må hovedsakelig lages av høy medminst 16-18 % fiberinnhold og maks 25 g/kg/dag.

Selv om kanin kan være et ypperlig kjæledyr formange må de ikke kjøpes på impuls. En må tenke gjennom at dette er enlangtidsinvestering – kaniner kan bli opp til 12 år gamle. Det bør være klarthvem som har ansvar for det daglige stellet og hvem kan passe kaninen hvis dereskal på ferie. Er noen i familien allergiske? Har dere nok plass og tid?Eventuelt råd til veterinærkostnader om kaninen blir syk? En skal tenke seg om dersom en har barn underskolealder – et barn klarer ikke å holde fast en kanin som prøver å komme segløs og resultatet blir alt for ofte et beinbrudd. Først når barn blir litteldre, forstår de at kaninen ikke er et leketøy.