Artikler‎ > ‎

Kuriositeter om katter

lagt inn 1. sep. 2013, 03:57 av Din Dyreklinikk as
little kitten playing on the grass close u
Lander alltid på bena

Det er en kjent utsagn at katter har ni liv. Mye av grunnen skyldes nok deres medfødte evne til snu seg i lufta så de sjelden skader seg i fall. Egenskapen har antagelig utviklet seg gjennom tidene som en adaptasjon for overlevelse hos en art som ofte jakter på byttedyr på risikable steder. Først drar de forbena innunder seg og strekker bakbena for å roterer forkroppen. Deretter gjøres det motsatte for å vri bakkroppen. Når de har snudd seg vil de bre seg utover og bøye ryggen for å senke farten samtidig som de slapper av i kroppen som også beskytter mot kraften i fallet. Det hjelper at katten har uvanlig fleksibel ryggrad, ingen kraveben og lett benbygning. Refleksen utvikles fra 3-4 ukers alder, men det kreves at fallet er over 30 cm høyt.

Trefargete katter = hunnkatter

Ser du en katt som er både hvit, svart og oransje så kan du være sikker på at det er en hunnkatt. Forklaringen ligger i genene som er knyttet til sexkromosomene – altså de samme kromosomene som bestemmer om katten blir en hunn eller hann. Hunndyr har to X-kromosomer, mens hanndyr har én X og én Y. På X-kromosomene sitter blant annet genet som koder for fargen svart og oransje pels. Siden hannkatten kun har én X kan de enten få oransje eller svart farge. Derimot har hunnkattene to X’er, og kan dermed ende med å få oransje på det ene og svart på det andre og dermed ende med alle fargene sammen.

Berusende lukt

Har du sett katten din rulle, gni og generelt oppføre seg som gal over en leke? Da er det stor sannsynlighet for at leken inneholder kattemynte, fra planten Nepata cataria. Det er fortsatt ukjent hvorfor kattene reagerer, men man vet at det er arvelig. Litt over halvparten av alle katter går inn i en stereotypisk rus når de lukter duften, mens mange ikke merker det i det hele tatt. Det kan sammenlignes med mennesker hvor noen kjenner lukten av råne veldig godt, mens andre ikke har genet som merker dette.

Kattemynte brukes ofte som en ingrediens i te fordi det virker beroligende på mennesker. Det kan også virke lindrende ved blant annet mageproblemer og smerte i gum og tenner. Insekter liker ikke lukten og det kan derfor brukes som insektsrepellent.

Effekten av kattemynte varer bare noen minutter, er helt harmløst og ikke avhengighetsskapende.