Artikler‎ > ‎

Kuriositeter hos katter - II

lagt inn 3. nov. 2013, 10:11 av Din Dyreklinikk as

Katten maler

Hvis du har katt har du sikkert hørt at den maler i fryd når den har det bra. Det er en form for sosial kommunikasjon som også kattemor bruker for å berolige kattungene, og som kattungene bruker tilbake for å formidle at alt er bra. De kan faktisk male samtidig som de dier. Men vi kan også oppleve at katten maler selv om den kommer skadet og stresset til dyrlegekontroll. Mange mener det da er for å berolige seg selv på samme måte som noen mennesker nynner når vi er nervøse. Det kan også være en måte å signalisere underdanighet og at de ikke vil angripe – så de håper det er gjensidig.

Lyden oppstår når visse nerver i halsen aktiveres så stemmebåndene vibrerer. De kan male på både innpust og utpust. Noen forskere mener at det er en frivillig lyd, mens andre hevder det skyldes endorfiner som frigjøres automatisk fra hjernen ved smerte og glede.

Hvite katter er spesielle

Turkish Angora (18 months old) in front of a white background

I likhet med mange andre pattedyr er det sånn at helt hvite katter ofte kan være døve. Det gjelder spesielt dersom øynene også er blå, hvor ca ¾ av kattene regnes som døve. Det er fordi cellene som gir øye- og pelsfarge kommer fra de samme stamcellene som bestemmer om katten kan høre. Hvis det er noe galt med disse stamcellene får ikke katten farge på verken pels (hvit) eller øyne (blå). Samtidig er tilstedeværelse av pigmentceller helt essensielt for normal utvikling av hørsel – og de vil dermed ofte bli d

 øve. Det er ikke like vanlig at hvite katter med gule øyne er døve. Og skulle den hvite katten ha ett blått og ett gult øye er det sannsynlig at den hører på det ene og er døv på det andre øret. Tilstanden er ofte arvelig.


Føler det på værhårene

Værhårene til katten er to-tre ganger tykkere enn pelsen ellers og er rotfestet dypt i vevet, omringet av nerver og blodkar. Denne «kattebarten» har en helt annen funksjon enn menneskenes bart – som vi friserer hovedsakelig av kosmetiske grunner. Kattens værhår fungerer som antenner, og utfyller kattens sanseoppfatning av omgivelsene. De sensitive nervene reagerer på den minste bevegelse. I bekmørket klarer de å unngå å snuble i gjenstander ved å oppfatte at luftstrømninger beveger seg i en annen retning ved gjenstanden. Dessuten er lengden på værhårene omtrentlig lik vidden på kattens kropp, og den kan dermed avgjøre om den kan komme seg trygt gjennom en åpning. I tillegg vil hårene indikere kattens humør. Er den sint eller utrygg vil de trekkes bakover, mens de normalt vil være mer avslappet og rettet forover.

Comments