Artikler‎ > ‎

Leddgikt hos hund

lagt inn 28. jan. 2013, 13:15 av Din Dyreklinikk as
Junior er en 9 år gammel labrador. Han sliter med å komme seg opp om morgenen og blir helt utslitt etter lengre turer, men er ellers ved godt mot. Eier lurer på om vi kan gjøre noe med Juniors stive hofter.

Etter klinisk undersøkelse og røntgenbilder viser det seg at Junior har fått artrose i hoftene (eller forkalkninger på godt norsk).

Forandringene skyldes at brusken slites bort så bein gnir mot bein. Junior er født med hofteleddsdysplasi. Det vil si at lårhodet og hofteskålen ikke passer optimalt sammen så det blir ustabilt og fører til støtskader. Andre årsaker kan være etter skader på korsbånd, feilposisjonering av kneskål eller bruskbiter som løsner under vekst.

Artrose kan dessverre ikke kureres, men det finnes mange metoder for å lindre symptomene og hindre forverring. Det første jeg anbefaler er å sette Junior på en liten slankekur. Et par kilo overflødig på skinka kan gjøre mye skade i slike tilfeller.

Disse hundene bør ha hyppige, men korte turer. Unngå aktiviteter som inkluderer hopp eller brå vridninger. Svømming eller skogsturer på mykt underlag bidrar til å øke bevegelighet og bygge muskelmasse uten for mye belastning på leddene. 

Bruk dekken i kaldt og fuktig vær og gi hunden en lun og trekkfri liggeplass på mykt underlag. Helst bør du legge teppe over parketten hjemme for å gi mest mulig stødig underlag. Noen bygger til og med «ramper» opp små trapper og de setter veldig pris på litt løftehjelp opp i bilen.

Smerte i skjelettet fører ofte til feilbelastning av muskulaturen for å kompensere. Du kan prøve deg på lett massasje selv eller gå til spesiell fysioterapeut for å varme opp muskulaturen som har blitt anspent – også oppover i ryggen. Akupunktur har også god effekt på mange.

De aller fleste kan ha nytte av kosttilskudd som virker betennelsesdempende og hjelper til med å danne ny brusk, som omega-3 fettsyrer, glukosamin og chondroitin. Disse er også tilsatt i medisinske doser i enkelte leddfôr. Det kan ta rundt 6 uker før optimal effekt.

Noen dyr har behov for sterkere medikamenter og må gå på smertestillende og betennelsesdempende medisiner for å bedre livskvaliteten.

Å skifte hofte på hunder er ikke vanlig, men det er en mulighet for de som ønsker å ta seg råd til det.

Det er ikke noe fasitsvar på hvor lenge man skal behandle hunden, men den bør få en jevnlig sjekk hos veterinær for å se at ikke nyrer og lever tar skade av medisinene og at ikke smertene har blitt så store at den bør få slippe ytterligere behandling.

 

Comments