Artikler‎ > ‎

Livets slutt

lagt inn 12. nov. 2012, 13:10 av Din Dyreklinikk as

Dagen har dessverre kommet, den verste dagen i enhver dyreeiers liv. Den trofaste vennen som har stilt opp for deg hver dag, en du har delt sorger og gleder med, skal ikke lenger være der. Ditt dyr har det ikke godt lenger. Det har ikke den samme livsgleden eller livskvaliteten og det beste er å la det få slippe. Hvis dette er første gang for en dyreeier, kan det være en trygghet i å vite hvordan prosessen foregår.

I motsetning til hos mennesker så kan dyrene våre få aktiv dødshjelp når de blir gamle og syke. Vi får lov til å avslutte lidelsen. Som regel blir eier i samråd med veterinæren enig om tidspunktet for når tiden er inne. Det er viktig med en god samtale på forhånd, slik at du som dyreeier vet hva som gjøres og hva som skjer. Det er aldri en enkel avgjørelse, men det er vårt ansvar når vi tar til oss et dyr.

Veterinæren starter med å gi en innsovningssprøyte. Vi oppfordrer eierne til å være hos dyret til det har sovnet av denne. Det tar fra et par minutter til et kvarters tid litt avhengig av dyrets helsetilstand og adrenalinnivå, men det går som regel veldig stille og rolig for seg. Etter innsovningen merker ikke dyret lenger om du er der eller ikke. Så settes en overdose av et narkosemiddel som gjør at hjertet stopper. Dette tar som regel bare noen sekunder. Det er som å sovne inn og dyret føler ingen smerte.

Det er opp til hver enkelt om man ønsker å være med helt til slutten. Mange synes det er ubehagelig og tungt å se dyret ta sitt siste sukk, andre føler de får best «closure» ved å se at det blir borte.

Når dyret er erklært dødt må man bestemme seg for om man vil begrave dyret på egen eiendom eller om dyrlegen skal sende til kremering. De fleste velger såkalt felleskremering. Da blir dyret kremert sammen med andre kjæledyr, og asken blir strødd på en felles gravplass i et privat skogholt i Skien. Noen ønsker separat kremering hvor de får tilbake asken fra sitt dyr i en urne. Urnen kan enten være nedbrytbar til å gravlegge eller en prydurne som blir stående til minne. Separat kremering er naturligvis mer kostbart siden det er mer tidkrevende, men du kan være helt trygg på at det er asken etter ditt dyr du får tilbake.

En ting mange ikke er klar over at vi tilbyr er hjemmeavlivning. I en så vanskelig stund kan det være godt å være i kjente omgivelser, både for eier og dyr. Dette koster også litt ekstra på grunn av ekstra tid og reisekostnader, men er for mange verdt det.

Avlivninger er også den tristeste delen av det å være dyrlege. Det er heldigvis veldig sjelden vi avliver friske dyr og det er en trøst i å tenke at det tross alt gjøres for dyrets beste. Det er på en måte godt å kunne hjelpe.