Artikler‎ > ‎

Med et øre som verker

lagt inn 25. mai 2013, 01:21 av Din Dyreklinikk as


Hunden klør og rister febrilsk på hodet. Øret er rødt og hovent med mye ørevoks. Du som eier stiller lett diagnosen ørebetennelse, så hvorfor kan du ikke da bare få en resept på noen øredråper?

Det er dessverre ikke så lett. Du må til veterinær for å få det nøyere undersøkt. Man bør sette i gang rask og riktig behandling for å unngå ubehaget, og at hunden ikke skal skade øret sitt når den klør og gnir øret gjentatte ganger. Går det for lang tid kan det også utvikles kroniske forandringer som er vanskeligere å behandle og vil være en risikofaktor for å utvikle nye ørebetennelser i fremtiden.

Trommehinnen, som skiller den ytre og indre delen av øret, er en nøkkelfaktor. Hvis veterinæren ser med et otoskop at denne er sprukken vil øredråper kunne renne inn til indre øret og skade både hørsels- og balansenerven. Dessuten bør man alltid ta en prøve fra øret og se i mikroskop om betennelsen skyldes sopp, bakterier eller øremidd (vanligere hos katt). Det vil avgjøre hva slags behandling dyret trenger.

Mange tilfeller kan behandles med kun intensiv rengjøring av øret med en ørerens som løser opp voksen og skaper et miljø der bakterier og sopp ikke trives. Det gjelder særlig tilfellene med ører som ikke er spesielt røde eller hovne, men kun har en del mørk ørevoks (sopp). Andre tilfeller krever reseptbelagte øredråper eller tabletter, og noen krever en full øreskylling under narkose. Det er viktig å gå til kontroll før du avslutter behandlingen så det ikke blusser opp igjen.

Så lurer du kanskje på hvorfor betennelsen oppstod. Enkelte hunder får det bare ved en tilfeldighet på grunn av en eller flere risikofaktorer, som fuktighet i øret, trekk, trange eller hårete ørekanaler eller hengende ører som slipper lite luft til. Kanskje har noe bøss falt ned og irriterer, eller irritasjon i øret etter overdrevet ørenapping og ørerensing. Unngår man risikofaktoren kan man unngå fremtidige ørebetennelser.

Får hunden problemet tilbake flere ganger i året bør vi i tillegg til å behandle øret finne ut om det er en underliggende sykdom som utløser det. De aller fleste tilfellene skyldes en form for allergi. Enkelte raser (som cocker spaniel) kan ha en arvelig tendens til å produsere enorme mengder ørevoks. Andre ganger kan det være stoffskifteproblemer, parasitter, polypper, feil i forhorningsprosessen, eller at kroppen danner immunstoffer mot sine egne celler. Først når man holder den underliggende sykdommen i sjakk forhindrer man nye ørebetennelser.