Artikler‎ > ‎

Med husveggen som toalett

lagt inn 29. sep. 2014, 04:52 av Din Dyreklinikk as


Spørsmål:
I vårt nabolag er det mange katter, og noen av dem har utpekt vår hage og gårdsplass som toalett, til vår store fortvilelse. Hva kan vi gjøre?

 Cat was in outdoor toilet.

Svar: Urinering er for katten en veldig effektig måte for raskt å markere sitt revir. De skjønner seg ikke på våre eiendomsgrenser og lager likesågodt sitt eget system – til din irritasjon. Det er ikke så lett å snakke til katten, og det er nok heller ikke realistisk at eierne går med dem i bånd, så du må nok prøve ut andre metoder.

 

En kan høre om mer eller mindre effektive anbefalinger som å spyle dem med hageslangen, kasting av sko eller det som er for hånden i øyeblikket, låne seg hund i noen dager til absolutt horrible forslag som å putte rottegift i kattemat eller rett å slett plaffe dem ned... Dette er selvsagt ikke akseptable forslag.

 

Den aller mest effektive metoden for å hindre både streifing og urinmarkering er å kastrere kattene. Ca 90 % av kattene vil med dette minske behovet for å hevde revir dramatisk, samtidig som det reduserer slåsskamper, spredning av kattesykdommer, og ikke minst uønskede kattunger. Kanskje dere som kjenner dere skyldige i å være eier av en ukastrert katt, tar litt ansvar før naboen går fra vettet??

 

Et veldig viktig poeng er at du ikke faller for fristelsen å rengjøre etter katten med sterke rengjøringsmidler med sterke dufter og parfymer, som salmiakk. Dette fungerer kun som en ekstra stimulus for katten ettersom han da tror at dere også markerer revir.

Det finnes godkjente produkter som fjerner flekker og lukt, som samtidig er luktfri for mennesker, for eksempel «Urin Off». Det finnes også produkter som kan strøs eller sprayes på steder for å hindre kattene fra å tisse, for eksempel «Get Off», eller «Katt deg vekk».


Alternativt kan man ty til kjerringråd. Eddik kan benyttes til å vaske med. Appelsin- og sitronskall, hvitløk, pepper eller kaffegrut avskys av mange katter. Det kan for øvrig holde en del insekter borte også. Ulempen med mye av dette er at det ikke tåler særlig med regn og vind, og må derfor gjentas med jevne mellomrom.

Andre forslag er å legge en bit av en morken hageslange i blomsterbedet. Mange katter hater det fordi de tror det er orm. Det å sette ut en halvfylt plastflaske eller beger med vann er visstnok også lite populært.

Det finnes dessverre ingen mirakelkur, men det skader ikke å prøve ut enkelte av rådene. Alternativt kan du snu på det og tenke at kattene kan være nyttige til å fjerne mus og til å gjødsle blomsterbedet.

Comments