Artikler‎ > ‎

Mens du venter på valpen

lagt inn 7. okt. 2013, 12:19 av Din Dyreklinikk as
Lurer du på hva som foregår når valpen fortsatt er hos oppdretter, eller tenker du kanskje på å sette valper på din egen tispe? I så fall kan du lese videre for å få en liten innføring.

Selve parringstidpunktet kan beregnes på forskjellige måter. Eggløsningen kommer som regel i dagene rett etter at selve blødningen av har avtatt. Har du hannhunden i nærheten vil den såkalte «stårefleksen» være ganske åpenbar – hvor tispa stiller seg villig opp og legger halen til side. Må du reise et stykke kan det lønne seg å få veterinæren til å se på celler i mikroskop for å se om de er modne nok, eller ta en blodprøve for å måle progesteronnivået. Noen prøver å pare flere ganger med to dagers mellomrom for å ha større sjanse for å treffe riktig dag. Husk at om tispa er veldig villig kan hun stikke av, pare seg med en annen hannhund, og få et kull med «flere» fedre!

Tispene er drektige i ni uker. Etter rundt tre-fire uker kan vi bekrefte eller avkrefte om det var vellykket, med ultralyd, men først rundt uke syv kan man telle på røntgenbildet hvor mange fostre man kan forvente.

De aller fleste tisper får et temperaturfall på ca en grad når fødselen nærmer seg. Du bør kontakte veterinær om fødselen ikke er i gang innen 24 timer etter dette. Det samme bør du gjøre om vannet har gått, og det går mer enn en time før det kommer valp, om tispa har milde veer i mer enn 2-3 timer uten valp, kraftige veer i 20-30 minutter uten valp eller om det kommer grønnsvart utflod.

Tispa tar seg av det meste av valpestellet etter dette, men valpene bør veies daglig og passe på at alle får melk og holder seg varme.

I starten er det kun mat, søvn og det å gjøre fra seg som opptar valpen. De er blinde og døve ved fødsel, men utvikles fra en ukes alder og er ferdig etter rundt tre uker. Da begynner sosialiseringsperioden. Tilbakemeldingene fra tispa og søsknene gjør at valpen lærer å forholde seg til andre hunder – og det er derfor viktig at hunden blir hos mor frem til åtte ukers alder. Det er også svært viktig at oppdretter gjør en god jobb i denne perioden. Valpen skal kunne spise selv, vaske seg, lære å omgås og respektere alle typer mennesker og hunder.

De fleste oppdrettere har gitt ormekur og tar valpene med til veterinær for å få vaksine, id-merking og helseattest før de nye eierne skal få æren av å følge valpen videre.

 

Comments