Artikler‎ > ‎

Mer enn en muskelstrekk?

lagt inn 18. jan. 2014, 09:29 av Din Dyreklinikk as

Willy er en seks måneder gammel fårehund som en dag kom til undersøkelse hos oss. Han hadde vist svake tegn på halting på det ene benet av og på over lengre tid. Det var ikke det at han klaget så mye, men siden det ikke gikk over av seg selv mistenkte matmor at det skyldtes noe verre enn bare en liten muskelforstrekking, og ville sjekke det nøyere ut. Det var et lurt valg.

Røntgenbildene viste at Willy hadde utviklet en vekstforstyrrelse i skulderen sin, kalt osteochondrose. Ved normal vekst vil skjelettet bli lengre ved at brusken på endene av hver knokkel (i leddene) vokser, og de dypeste lagene vil omvandles til forbeinet skjelett. Brusken skal hele tiden ha en jevn tykkelse. Det er her feilen skjer ved denne lidelsen. Det blir en fortykket bruskklump i stedet for at det omformes til beinvev. Brusken i seg selv har ikke direkte blodtilførsel, men er avhengig av næring fra leddvæsken rundt. Når brusken blir for tykk når ikke næringen inn til hele fortykkelsen og de dypeste lagene vil dø. Dette fører igjen til at hele bruskbiten løsner fra underlaget og forårsaker en betennelse i leddet samtidig som den andre siden av benet kan begynne å skrape mot den eksponerte sårflaten av benet.

Det er typisk at dette oppstår mens valpen vokser som mest, mellom 4-9 måneders alder, oftest middelsstore til store raser, akkurat som Willy.

Enkelte raser kan være genetisk disponerte – derfor bør man ikke avle på dyr som har hatt det. Hunder som vokser for fort er i den største risikosonen. Dette skjer særlig hvis de får i seg fôr med for mye kalk og energi. Det er derfor ekstremt viktig at valper av større raser bruker et valpefôr regulert for nettopp dette.

Feilmosjonering er også en risikofaktor. Det er selvfølgelig viktig at hunder får mosjon, hvor den gradvis tilvennes nye miljøer og lærer å koordinere seg, utvikle muskler og balanse. Alle bevegelser som skal utføres som voksen må også gjøres i den voksende perioden for at leddene skal utvikle seg riktig. Likevel skal man være forsiktig med stor belastning, hopping og brå bevegelser, og de bør blant annet ikke trenes med sykkel eller ski før de er utvokste.

Willy ble sent inn til en større klinikk i Oslo for å fjerne bruskbiten med kikkhullsoperasjon (artroskopi). Jo tidligere dette blir gjort, jo bedre prognose. Gjør man ingenting vil dyret gå med kroniske smerter som gradvis vil bli verre ettersom forkalkninger oppstår i tillegg. Willy skal også gå til rehabilitering hos en hundefysioterapeut over en periode for å få best mulig forutsetning for et smertefritt liv.