Artikler‎ > ‎

Når skal man hjelpe ville dyr?

lagt inn 8. apr. 2014, 13:45 av Din Dyreklinikk as
Nå er våren her og det er høysesong for valping, kalving, klekking og alle andre former for dyrefødsler. Vi får av og til spørsmål fra folk som lurer på hva de skal gjøre om de finner en enslig dyreunge eller et skadet dyr.

Veldig mange dyrearter kommer i brunst når dagene begynner å bli lengre sånn at avkommene blir født på våren. Dette er i utgangspunktet veldig smart så de har mulighet til å bli mest mulig levedyktige til vinteren kommer igjen.

Mattilsynet har påbudt generell båndtvang for hund i hele landet fra 1. april til og med 20. august. Dette er fordi dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden og dermed hindre at hunder skal få los og skremme eller jage fugl, vilt og beitedyr. Bryter man båndtvangsreglene kan dette straffes med bot. Dersom man finner en løs hund kan denne leveres til Falken.

Så, hva gjør du hvis du finner en forlatt dyreunge? Vel, sannsynligvis er nok faktisk ikke dyreungen forlatt. Særlig rådyrkalver ligger ofte alene i gresset og venter på mor. Samtidig tør ikke mor å komme tilbake så lenge du er tilstede. En dyreunge skal ikke betraktes som forlatt så lenge ikke moren er funnet død. Ved mistanke skal de overvåkes fra lang avstand under mange tider for å konstateres at de ikke lenger mates. Husk at foreldrene er best til å fôre opp og oppdra ungene sine. I visse tilfeller dukker det opp fosterforeldre av samme art som sørger for oppdragelse av ungene.

Dersom du kommer over et skadet dyr er vi i følge dyrevernloven pålagt å hjelpe dyr i nød. Samtidig er nok den beste hjelpen du kan gi ved å tilkalle noen som har greie på saken, for eksempel Viltnemda på telefon 02800. Dersom det er utenom arbeidstid (etter 15.30) – bare hold linja så skal du komme frem etter telefonsvareren.

I følge viltloven er det forbudt å holde ville dyr i fangenskap, men direktoratet for naturforvaltning tillater å ta vare på og pleie et vilt dyr på en forsvarlig måte inntil et par uker. Hensikten må være at dyret skal få friheten tilbake så fort som mulig.

Om du finner en skadet fugl kan du ta den med til veterinær for undersøkelse. Mattilsynet betaler for nødhjelp til dyr. Er den så skadet at den åpenbart snart vil dø, kan du alternativt avlive den selv. Dette må du kun gjøre om du er sikker på at du gjør det på en rask og human måte.

Hvis den ikke ser ut til å ha brukket noe vil de ofte komme seg om man legger den på et trygt sted, for eksempel på en grein så de kommer seg opp fra farer på bakken. Den generelle regelen er faktisk her å ikke foreta seg noe, og la naturen ordne opp selv.

 

Comments