Artikler‎ > ‎

Når sola steiker..

lagt inn 12. nov. 2012, 12:32 av Din Dyreklinikk as
Denne hendelsen skjedde for flere år siden da jeg gikk på veterinærstudiene i Oslo, men skrekken sitter i meg som det var i går. En varm sommerdag ble golden retrieveren, Cindy, satt igjen i en bil...

Bilen ble riktignok satt i skyggen, men da eier «bare skulle…» og glemte tiden var det ikke greit å være Cindy. Det er ikke like enkelt for et firbeint vesen å rulle opp vinduet eller slå på klimaanlegget. Hun kunne heller ikke kle av seg et ekstra plagg eller rusle inn i nærmeste kiosk å kjøpe seg en leskedrikk.

Da Cindys eiere kom tilbake til bilen kan du bare forestille deg frykten som må ha gått gjennom kroppen. Cindys eneste måte å kvitte seg med varme er ved å pese og bilrutene må ha sett ut som reneste stimdusjen. Med 23 grader ute blir temperaturen i bilen fort over 40 grader og med all dampen i luften har den effektive temperaturen vært langt høyere. Cindy var bevisstløs da hun kom inn på høyskolen og det så virkelig stygt ut. Den økte kroppstemperaturen hadde ført til kollaps av blodomløpet og enzymene (som er med i ulike kjemiske reaksjoner) i kroppen hennes ble ødelagt så hun holdt på å få total organsvikt. Skjennepreken til eierne ble overflødig. Cindys eiere visste nøyaktig hva de hadde gjort og hadde nok skyldfølelse nok for resten av livet. Heldigvis kom Cindy seg etter flere dager med væskebehandling og overvåking på klinikken. Dette var så nære katastrofen som det kunne blitt.

En annen skremmende hendelse opplevde jeg på jobben i fjor sommer. Staffordshire bullterrieren, Baltus, var med sin eier på sin favorittaktivitet; fotball. Baltus hadde en fantastisk dag i solskinnet frem til kroppen plutselig sa stopp og han kollapset på banen. Da han ankom klinikken i eiers armer lå han flatsides med voldsom snorkelignende pesing. Ut ifra historien skjønte vi straks hva som hadde skjedd og en kroppstemperatur på 40,5 grader bekreftet diagnosen. I all oppspiltheten hadde svelget hans hovnet opp og tettet for luftrøret. Stresset hadde rask økt kroppstemperaturen. Vi kastet Baltus inn i dusjen og spylte så godt vi kunne, særlig på hodet og magen hvor huden er tynnest. Han fikk en dose kortison for å dempe hevelsen og en oksygenmaske plassert foran snuten. Til tross for at det så skummelt ut da han kom inn, kviknet Baltus heldigvis raskt til, og etter få minutter spaserte ha faktisk likeglad ut av klinikken som om ingenting hadde skjedd.

Aldri mer vil Cindy bli satt igjen i bilen og eieren til Baltus vil nok sørge at han fra nå av tar det veldig mye roligere i sommervarmen. Min oppfordring er at andre hundeeiere lærer fra disse hendelsene og blir oppmerksomme på hvor lite som skal til før sommervarmen kan få dramatiske konsekvenser. Må du sette fra deg hunden i bilen et øyeblikk MÅ bilen plasseres i skyggen, vinduet bør settes på gløtt og hunden bør ha tilgang på vann. Trening og høy aktivitet bør unngås på hete sommerdager – vent til solnedgang. Bruk helst sele fremfor halsbånd på tur. Ha tilgang på en flaske vann som kan helles på hunden for avkjøling. Husk at hunder som er overvektige, har hjertesykdom, er gamle eller har kort nese er ekstra utsatt for heteslag!

NB! Om du går forbi en bil med en stakkar inni kan du sende SMS til Statens Vegvesen for å få navnet på eieren av bilen! SMS til 2282, skriv «regnr» og «bilens skiltnummer»