Artikler‎ > ‎

Når uhellet er ute

lagt inn 12. nov. 2012, 12:53 av Din Dyreklinikk as

Ring....ring...

Jeg våknet litt omtåket og fortumlet en lørdags natt, men husket kjapt at det var jeg som hadde veterinærvakttelefonen. Jeg fikk en litt vond følelse i meg for når noen ringer så sent pleier det dessverre å være alvorlig…

Eieren var lettere hysterisk på telefonen og klarte nesten ikke å gjenfortelle hva som hadde skjedd. Tilslutt skjønte jeg at dette gjaldt Putte - en hund som jeg bare en ukes tid i forveien hadde undersøkt ved vaksinering og konstatert at var i sitt livs beste alder og form. Matmor hadde sluppet han ut på natta for å tisse. De bor på en fjellknaus, og i mørket hadde Putte sklidd på kanten og falt rundt fire-fem meter ned på et område med masse steiner.Lurcher (3 years old)

Vi møttes på klinikken bare minutter senere. Siden Putte hadde vanskelig for å bevege seg ba jeg eier om å være ekstremt forsiktig når hun flyttet på han. Ved fall fra slike høyder er det fare for både indre blødninger, ødelagte lunger, hjerneskader og forskjellige bruddskader.

Jeg startet med å gi smertestillende før jeg gjorde en rask undersøkelse. Putte var heldigvis bevisst, men hadde tydelig problemer med å reise seg. Putte pustet ganske raskt, hadde veldig bleke slimhinner og en rask, men svak puls. Han var i sjokk og jeg startet straks med intravenøs væskebehandling og satte oksygen foran snuten.

Etter hvert fikk jeg undersøkt litt nøyere med blant annet røntgen av både bryst, mage, rygg og det skadede benet. Bildet av brystet viste tendens til småblødninger i lungene, men det var lite nok til at kroppen tok hånd om det selv. I buken var det ikke tegn til indre blødninger. Blæren hadde heldigvis ikke sprukket – antagelig var det hell i uhell at Putte hadde rukket å tisse før han falt. En stor og fylt blære kan nemlig være svært utsatt. Røntgen viste heller ikke tegn til skade i ryggen, men derimot var det stygge brudd i lårbenet. Senere fant jeg også ut at korsbåndet i kneet hadde røket. Sårene i huden var av underordnet betydning.

Putte ble liggende til observasjon til morgenen etter. Siden han da var stabil valgte vi å sende han til operasjon på en større klinikk i Oslo. Selv om operasjonen var vellykket var rehabiliteringsperioden lang. Putte var lenge veldig stiv på grunn av muskelskadene og hardt slag mot nervene, men i dag har han begynt å fungere mer eller mindre normalt igjen.

Heldigvis var Putte forsikret mot veterinærutgifter. Dette har blitt en kostbar affære. Uhell skjer ofte utenfor veterinærens arbeidstid og da må en være forberedt på å betale mer. Dessuten gjennomgikk han stor operasjon og etterbehandling. Det er dessverre mange som heller må velge å avlive dyret i en slik situasjon fordi det blir for dyrt med uforutsette regninger.

De to vanligste selskapene å forsikre dyrene i er Agria og Gjensidige. Forsikring på en hund koster omtrent mellom 800 og 4000 kr i året, avhengig av rase, alder og om en ønsker for eksempel rehabilitering, medisiner og dødsforsikring dekket også. I Agria må eier betale en egenandel på enten 1000 eller 1400 kr som minstebeløp i tillegg til 10 eller 20 % av det resterende beløpet. Gjensidige har derimot ikke noe minstebeløp og eier må betale 25 % av totalsummen (35 % etter syv års alder). De dekker som regel opp til 30 000 kr i året. Det meste av sykdommer og skader dekkes, men ikke forebyggende behandling (som vaksinering og tannsteinsfjerning).

Det mange ikke er klar over er at også katter bør forsikres! Selv om du kanskje fikk katten gratis så blir man like glad i dem, og veterinærutgiftene blir det samme. En katteforsikring koster rundt 50 kr pr måned.

Gjensidige har et samarbeid med dyreidentitet og tilbyr gratis forsikring i tre måneder dersom du chip-merker dyret ditt. Du kan også få gode tilbud fra andre selskaper dersom du for eksempel har alle forsikringer samlet på et sted.