Kjøpe valp

Kjøpe valp for første gang? Eller er du en erfaren hundeeier med ny valp i flokken? Gratulerer, du har en herlig tid i vente! Uansett om du er en erfaren hundeeier eller om det er første gang du kjøper deg valp, kan det være bra å friske opp kunnskapen. For å gi hunden best mulig omsorg er det viktig å lære seg litt om hundens helse og hvilke forebyggende behandlinger som kan sikre valpen et langt og godt liv.

Hvilken rase skal du velge? Hva skal du bruke hunden til? Om du kjøper en typisk arbeidsrase som Border Collie må du sette deg nøye inn i hva hunden trenger for å trives i hverdagen.

Kjøpe valp – hva bør jeg tenke på?

Hvorfor ønsker akkurat du deg en valp? Er det som en turkompis, et familiemedlem, ønsker du å konkurrere i en hundesport eller trenger du et arbeidsdyr til praktisk bruk? Det er viktig å kjøpe en valp av en rase som passer til din egen livsstil og hva du ønsker å bruke hunden til slik at du får et tilpasset energinivå.

I Norge finnes rundt 250 ulike hunderaser som er avlet frem for ulike bruksområder. Mange av rasene er avlet frem for sin arbeidskapasitet, som for eksempel gjeterhunder, jakthunder og brukshunder. Raser som er avlet frem som arbeidshunder, krever mye stimulans, både fysisk og psykisk. Velger man derfor en slik rase bør man være forberedt på å legge ned tid og innsats i hele hundens liv for at hunden skal få et godt liv og bli et hyggelig og sosialt individ. En understimulert hund kan raskt bli en hund som finner på sine egne aktiviteter. Så velg hunderase med omhu ut ifra din egen kunnskap og forutsetninger for tid til mosjon og trening.

Prøv rasevelgeren til NKK

Rasespesifikke sykdommer

Noen hunderaser kan bli berørt av sykdommer og problemer som den spesielle rasen har økt risiko for. For slike hunder kan det finnes særskilte undersøkelser som avlsdyr skal gjennomgå i forkant av parring. Dette kan være røntgenbilder av ledd eller øyelysing. Det er derfor viktig å lese gjennom rasebeskrivelsen til akkurat den rasen du vurderer. Seriøse hundeoppdrettere følger helseprogram og retningslinjer for avl av sin rase for å sikre  i så stor grad som mulig at foreldredyrene ikke har arvelige sykdommer, leddproblemer eller mentale utfordringer. Spør alltid oppdretter hvordan linjene ser ut bakover (foreldre og deres foreldre) og sisteledd (søsken og tidligere kull) når det gjelder allergier og andre kjente problem.

Henvend deg til raseklubben

Om du har funnet et kull du er interessert i, bør du be om å få treffe foreldrene til valpen. Helst både mor og far om det er mulig. Ulike raser varierer i hvor sosiale de er. Men som utgangspunkt er det viktig å se at foreldredyrene er sosiale, vennlige og nysgjerrige, samt at de ikke vegrer seg for håndtering.

Om du skal ha en hund som du ønsker å trene i ulike hundesporter er det flere faktorer som spiller inn. Men selv om du ”bare” skal ha hunden som familiemedlem er det viktig med en mental stabilitet. Som førstegangskjøper av valp kan det være vanskelig å vite hva man bør se etter og vektlegge. Det kan derfor være lurt å henvende seg til raseklubben for å få hjelp.

Første tiden hjemme

Du får hente valpen tidligst når den er åtte uker gammel. Valpen bør ha gjennomgått en helseundersøkelse før den flytter til sitt nye hjem. Under helseundersøkelsen blir valpene også ofte ID-merket og får 1.  grunnvaksasjon. Du skal få med en attest på denne undersøkelsen. Attesten bør ikke være eldre enn syv dager, og skal være signert av en veterinær.

Bruk tid på at valpen skal bli trygg i sitt nye hjem og trygg på dere som eiere. Lek skaper tilhørighet og faste regler skaper trygghet!

Forsikring

Du bør tegne en forsikring som gjelder fra den dagen du henter valpen din. Gjør grundige undersøkelser da alle forsikringsselskap har ulike vilkår. Sammenlign gjerne flere med hverandre slik at du ikke overser visse restriksjoner som kan gjelde for din rase. Vanligvis tegner man både livsforsikring og forsikring for veterinærmedisinsk behandling. Noen forsikringer kan også gjelde for rehabilitering og andre spesielle behandlingstilbud. Kontroller også om oppdretter har en forsikring mot skjulte feil på valpekullet.

Med en forsikring kan du være trygg på at du får hjelp med erstatning for veterinærbehandling ved ulykker, skader eller sykdommer.

Skap trygghet for valpen og bygg et fundament for fremtiden

For at du skal få en riktig fin kompis i mange år fremover, er det viktig å legge ekstra mye tid på trening de to første årene. Da får du en hund som du kan trives med resten av dens liv.

En bra start kan være å lese bøker om hundens grunnleggende behov. Da får du vite mer om hundens helse, forebyggende behandling, sykdom, skader og risiko. Legg også en plan for hundeholdet. Hvilke regler skal gjelde? Begynn allerede med det samme valpen er hjemme med å innarbeide rutiner og tydelige regler som skal gjelde hele hundens liv.

Meld deg på hundekurs. Dette er nyttig både for hund og menneske. Det er sosialt og dere vil lære grunnleggende ferdigheter når det kommer til trening av hund.

Å ha en hund som er lett å håndtere (pusse tenner, klippe klør, børste osv), å gå tur med (ikke drar i halsbåndet) og leve med, er virkelig herlig!

Fôr

Din oppdretter kommer mest sannsynlig til å anbefale deg å fortsette med fôret som valpen har fått hittil. Om du velger å gå over til et annet fôr, er det viktig at du gjør dette gradvis i en overgangsperiode slik at valpens mage rekker å bli vant med det nye fôret.

Velg et komplett helfôr tilpasset hundens alder og størrelse. Det er viktig for hunder i vekst at de får riktig energinivå i maten. Man pleier å gå over til voksenfôr når valpen har sluttet å vokse i høyden, vanligvis rundt ett års alder.

Ha kontroll på vekten. Til og med en liten valp kan bli overvektig. Om du trener mye med godbiter er det viktig at du tilpasser fôrmengden. Du kan også innimellom bruke fôret som belønning, f.eks. når dere trener på håndtering eller enkle øvelser som «sitt». Til mer avanserte øvelser anbefaler vi godbiter som valpen synes er spesielt gode.

Søvn og hvile

Valper trenger mye søvn og hvile og det er viktig at valpen har sin egen plass der den får være i fred. Pass på at valpen alltid har mulighet til å hente seg ordentlig inn etter en aktivitet. Søvn er en viktig del av valpens utvikling.

Om det finnes barn i familien er det viktig at barna lærer seg å la hunden være i fred når den ligger på sin plass. Bruk gjerne kompostgjerder eller lignende for å stenge av området rundt sengen ved behov. Spesielt om dere har små barn.

Valpesikring av hjemmet

  • Rydd bort småting som f.eks. legobiter og sokker. Ting som kan være fristende for valpen å smake på. Dette gjelder også giftige planter.
  • Oppbevar rengjøringsmiddel og medisiner der valpen ikke kommer til
  • Fest ledninger til veggen eller dekk over de som ikke kan festes. Fjern ubrukte ledninger og trekk ut kontakten når de ikke brukes.
  • Hindre valpen i å gå i trappen eller ut på balkongen med en kompostgrind eller barnegrind.
  • Vær oppmerksom på giftige planter på balkongen eller i hagen.
  • Pass på at valpen ikke kommer til for å spise av søppelposen.
  • Plasser kjemikalier og malingsspann i bod eller garasje.
  • Har du basseng bør du ha på beskyttelsesdekke når du ikke selv er til stede.

Valper liker å undersøke det meste med munnen – både fordi det klør i tennene, men også fordi det er slik de lærer verden å kjenne. Rydd derfor bort alt valpen kan tygge på som er farlig eller som lett kan svelges.

Å få valpen husren / stueren

Hovedregelen når du skal få valpen husren er å belønne når den gjør rett. Å straffe valpen for å tisse inne vil bare skape usikkerhet og kan føre til at det tar lenger tid for den å bli husren.

Ta valpen ut så ofte som mulig. Gå ut hver gang etter at valpen har sovet, spist eller lekt. Ros valpen hver gang den lykkes med å tisse utendørs. Valper må tisse ofte, og desto mer konsekvent du er med å gå ut, jo raskere kommer den til å lære seg. Når valpen blir eldre, kan den selvfølgelig holde seg over en lenger periode.

Du kan også legge på en kommando slik at den etter hvert forbinder kommandoordet med å tisse. Det kan være veldig nyttig om du for eksempel er på biltur og har kun tid til en kort tissepause.

Alene hjemme

Hunder er flokkdyr og de fleste hunder trives derfor ikke så godt med å være alene hjemme. De må trenes opp gradvis til å kunne tolerere å være hjemme alene over tid.

Å trene på å være alene hjemme kan du starte med så fort valpen har blitt trygg i sitt nye hjemmemiljø. Det beste er å starte treningen når valpen er sliten og trøtt. Start kun med veldig korte økter der du kanskje bare går inn i et annet rom. Når det fungerer, kan du forsøke å gå ut av huset med søppelet eller sjekke postkassen. Etter dette kan du utvide til å reise på butikken og handle.

Det viktigste er at du ikke gjør noe stort nummer ut av at du går eller kommer tilbake. Forhold deg rolig og naturlig. Tren kort, men ofte og ikke gå for fort frem.

Det er ikke alle hunder som vil takle å være alene hjemme, selv ved nøye trening. Dette må du være forberedt på når du kjøper deg valp. En hund trenger selskap store deler av dagen.

Trening og hvile

En valp skal ikke gå lange turer. Men den må få røre på seg i sitt eget tempo og ta pauser når den selv ønsker. Du må gjerne aktivisere valpen med lek og samarbeidsøvelser allerede fra du får valpen i hus.

Få konkrete ideer til mental aktivisering av hund

Valpen kan gradvis gå lengre og lengre turer etter hvert som den vokser til. Men det er viktig å ikke overbelaste leddene før hunden er ferdig utvokst. Først ved 10-12 måneders alder kan man ofte legge på mer belastninger.

Det er viktig å tilpasse den fysiske aktiviteten til hvordan hunden din vokser. Er det en stor og tung rase, utvikles kroppen langsommere enn en liten og lett rase. Valpens hjerne vil ofte mer enn kroppen klarer, men for store belastninger i ung alder kan gi fremtidige helseutfordringer.

Valpen må få nok hvile i løpet av en dag. Ikke alle valper klarer å finne roen selv og kan da bli hyperaktive og stresset. Det er viktig å finne den gode balansen mellom trening og hvile og gradvis øke treningsperiodene etter hva hunden tåler.

Du bør også venne valpen til å omgås andre mennesker og trygge, snille voksne hunder som liker valper. Det er også god miljøtrening å øve på å kjøre buss eller tog, besøke veterinæren og oppleve andre ulike situasjoner som hunden må forholde seg til i hverdagen. Delta gjerne på ett eller flere hundekurs. Kontakt din lokale hundeklubb for å finne ut av hvilke kurs som tilbys i ditt nærområde.

Tilpass trening og turer etter alder på valpen. Det er viktig at det er en god balanse mellom trening og hvile slik at hunden ikke utvikler stress eller belaster kroppen sin mer enn den tåler.

Vaksinering av valp

Alle valper bør få en grunnvaksine mot sykdommene parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse. Den første vaksinen gis allerede ved 8 ukers alder (ofte har oppdretter allerede sørget for grunnvaksinering før du henter valpen), den andre ved 12 ukers alder og den tredje revaksineringen ved 16 ukers alder. Når hunden har blitt ett år skal den igjen vaksineres og dette repeteres så hvert tredje år gjennom hele hundens liv.

Vaksinering mot kennelhoste kan også gis ved 12 og 16 ukers alder, og igjen når hunden fyller året. Hunden skal revaksineres mot kennelhoste hvert år.

Ikke la valpen hilse på uvaksinerte hunder før den har fått sin andre vaksine ved 12 ukers alder. Da minimerer du risikoen for eventuell smitte.

Ormekur til valp

Spolorm er den vanligste typen innvollsorm som vi ser hos hunder i Norge. Etter ormekurer som oppdretter har gitt, bør du gi valpen en ny ormekur ved 12 ukers og 6 måneders alder. Ta kontakt med din veterinær for å få resept på riktig middel og dosering. Utover dette skal du kun gi ormekur ved behov. Ta kontakt med veterinæren om du mistenker at hunden har innvollsorm.

Henter du hunden din fra en oppdretter i utlandet kan det være andre regler som gjelder. Sett deg inn i hvilke typer ormer, parasitter og sykdommer du må beskytte valpen mot før du henter den inn i landet. Mer informasjon finner du på Mattilsynet sine hjemmesider. 

Når du skal kjøpe valp – lær den å bli håndtert

Venn valpen tidlig til at du tar på den. Gå gjennom pelsen hver dag, klem og kjenn på kroppen, ben og poter. Pass på at du har godt med tid når du steller med valpen slik at du gjør det til en rolig og behagelig stund.

Å ha en hund som er vant med å håndteres og ikke assosierer dette med noe negativt, er noe du (og andre som må håndtere hunden din) vil ha glede av hele hundens liv. Så bruk tid på dette når valpen vokser opp. Få gjerne andre trygge, rolige og hundevante mennesker til å hjelpe deg. På den måten blir valpen vant til at fremmede mennesker også kan ta på den.

Desto mer du vet om valpens normale tilstand, desto enklere er det å fange opp signaler på sykdom eller skader som kan oppstå.

Pels

Venn valpen til å bli vasket og børstet. Hunder med underull trenger gjerne bare å vaskes noen få ganger per år. Dette avgjøres av pelskvalitet og livsstil. Hunder med mye pels derimot krever regelmessig stell i form av børsting og klipping. Om hunden får tover i pelsen kan det, i tillegg til å stramme og være ubehagelig for hunden, samle seg skitt og møkk som kan føre til hudirritasjoner og betennelser.

Ører

Gjør det til en vane å undersøke ørene til valpen. Ørene skal være rene, ha en jevn og blek farge, være tørre og ikke lukte vondt. Spesielt hunder med hengende ører kan trenge hjelp til å få renset ørene med jevne mellomrom. Bruk et mildt rengjøringsmiddel spesielt utviklet for ører og tørk av det ytre øret med en liten bomullspad.

Munn og tenner

Valpen har melketenner som faller ut og erstattes med permanente tenner ved 4-6 måneders alder. Å børste hundens tenner hver dag er en rimelig og effektiv måte å forebygge tannproblemer i fremtiden. Bruk gjerne hundetannkrem eller kun vann, da tannkrem beregnet for mennesker er direkte skadelig for hunden ettersom den svelger tannkremen man bruker.

Se vår veiledning til hvordan du pusser hundens tenner.

Poter og klør

Venn valpen tidlig til at du tar på og holder labbene. På den måten blir det også enklere å klippe klørne. Hvor ofte du bør klippe klørne kommer an på klørnes kvalitet, hvilket miljø hunden beveger seg i og hvor mye aktivitet den får. Hver uke eller annenhver uke er tilstrekkelig for de fleste hunder.

Temperatur og allmenntilstand

Kontroller valpens kroppstemperatur når den er frisk og rolig. Normal temperatur ligger mellom 38-39 grader. Jo mer du kan og vet om hundens normale fysikk, oppførsel og anatomi, desto lettere er det å reagere når noe ikke stemmer.

Sykdom, skader og risikoer

Normalt trenger du ikke ta med valpen til veterinær utenom for vaksine og eventuelt sjekk av tenner. Opplever du derimot at valpen har nedsatt allmenntilstand, halter, har feber, klør mye eller kaster opp og har diaré, bør du kontakte din nærmeste dyreklinikk. Det samme gjelder om valpen har fått bittsår, har kuttet seg eller skadet seg på annen måte. Hunder undersøker gjerne ting de er nysgjerrige på med munnen og noen valper tygger på alt. Altfor ofte opereres valper som har fått i seg ting som siden har satt seg fast i tarmen.

Forgiftning

Noen matvarer som hunder ikke tåler er løk, salt mat og sjokolade. Om valpen får i seg frostvæske, medisin eller rengjøringsmiddel kan være direkte livsfarlig. Dessuten er det en del planter som kan være giftig for hunden. Om hunden blir bitt av huggorm bør du omgående oppsøke nærmeste veterinærvakt.

Les enda mer informasjon om valp

Valpekjøp – hva bør du ha hjemme i hundens apotek?

Det er lurt å ha enkelte produkter tilgjengelig hjemme slik at du er forberedt om noe skulle skje. Dette kan for eksempel være:

  • Klosaks
  • Flåttpinsett
  • Førstehjelpskrin
  • Bomull, fysiologisk saltvann
  • Febertermometer
  • Selvklebende, elastisk bandasje
  • Kompresser
  • Bandasjeteip
  • Saks
  • Andre ting som kan være bra å ha: vaksinasjonsattest/pass, telefonnummer til veterinær og døgnåpent dyresykehus, forsikringsnummer

Sjekkliste når du skal kjøpe valp

En frisk valp bør ha:

  • Klare, skinnende øyne uten sekret
  • Fuktig og kjølig nese, uten sekret
  • Ikke dårlig ånde
  • Rosa tannkjøtt og hvite, rene tenner
  • Rene og luktfrie ører
  • Skinnende pels
  • Og masse lekelyst!