Artikler‎ > ‎

Ny hundeeier

lagt inn 20. okt. 2013, 04:08 av Din Dyreklinikk as

Ventetiden er over! Valpen har blitt 8 uker og du kan endelig hente den fra oppdretter. Dette er siste del i artikkelserien, og her skal jeg fortelle litt om hva du bør tenke på som fersk valpeeier.

Det er viktig å utnytte den første tiden på best mulig måte. Frem til 12 ukers alder er de særdeles åpne for å lære – både på godt og vondt. Den må vennes til alt fra å kjøre bil, til forskjellige lyder, andre dyr og mennesker i forskjellige aldre. Samtidig er det veldig viktig å unngå at valpen blir skremt, så ta alt i rolig tempo med mye godbiter på lur. Valpekurs i 3-4 måneders alder er en uvurderlig del av den grunnleggende valpeoppdragelsen.

Når valpen er ca 12 uker er det på tide med vaksinering hos veterinæren. Dette er en veldig viktig beskyttelse mot sykdommer som ellers kan være dødelige. Hunden bør også id-merkes hvis ikke dette er gjort.

Hør med oppdretter om de har gitt ormekurer, ellers bør du få det av din veterinær. Spolorm er veldig vanlig hos valper.

Valper småbiter på alt og alle fordi de utforsker nye ting med munnen og fordi det klør i tennene når melketennene skal felles. Når valpen biter på deg sier du bestemt «nei» og går. Snart vil den skjønne at den ikke får noe mer oppmerksomhet hvis den biter. Hvis den har fått lov til å bite som liten er det ikke lett å trene bort når den blir eldre. Tennene skal være ute ved seks måneders alder, og du må se etter at alle de tynne, små tennene faktisk har falt ut. Ellers må de trekkes. Særlig hjørnetennene har en tendens til å bli sittende igjen hos miniatyrraser.

Når vi er inne på tenner så er det veldig smart å venne hunden til tannpuss fra tidlig alder. Før melketennene er ute er tannkjøttet veldig sensitivt, så foreløpig er det bare å venne hunden til smaken av hundetannkrem og at den skal tolerere at du holder på inni munnen.

En annen ting som må tilvennes fra første stund er kloklipping. Får du hunden til å akseptere dette er det gull verdt og masse energi spart senere i livet. Gjerne bare klipp en labb hver gang så ikke valpen skal gå lei, og heller fortsett med neste labb noen dager senere. Husk å gi masse ros og godbiter så de forbinder det med noe morsomt.

Dette er perioden da alt skal prøves og feiles. Jeg oppfordrer alle til å anskaffe forsikring så fort som mulig til uforutsette veterinærutgifter. Det kan også være lurt å anskaffe bøker om hold av hund. Ellers må du bare nyte tiden fremover for den blir kjapt nok voksen!

 

Comments