Artikler‎ > ‎

Nyresvikt

lagt inn 13. jan. 2013, 13:22 av Din Dyreklinikk as

Nyresvikt er en relativt vanlig sykdom hos kjæledyrene våre. Omtrent en tredjedel av katter dør av kronisk nyresvikt.

Drikker og tisser dyret ditt mer enn normalt, går gradvis ned i vekt, har pjuskete pels og kanskje perioder med forstoppelse eller oppkast? Da bør du få undersøkt om det kan være nyresvikt.

Nyrene må ha mistet bortimot 75 % av sin funksjon før de slutter å gjøre jobben sin.  Nå blir dyret rett og slett dårlig av dehydrering fordi vannet den drikker ikke blir suget godt nok opp i blodet, og kvalm av urinstoffer som ikke blir skilt ut. I senere stadier kan dårlig nyrefunksjon føre til både blodmangel, beinskjørhet, kramper og død.

Diagnosen kan stilles hos veterinær på grunnlag av klinisk undersøkelse, blod- og urinprøver. Ekstraundersøkelse kan trenges for å avdekke grunnårsaken og sikre best mulig behandling.

Ødelagt nyrevev kan ikke bli bra igjen. Det er derfor svært viktig å oppdage sykdommen tidlig så vi i størst mulig grad kan forsinke den videre utviklingen. Da kan vi forhåpentligvis, med relativt enkle tiltak, forlenge dyrets liv, og gi flere år med god livskvalitet.

Dyret må gå over til «nyrefôr» med spesielle proteiner og mindre salter for å gi mindre belastning på nyrene. I perioder kan den trenge intravenøs væskebehandling for å få tilbake væskebalansen og spyle ut urinstoffene som har samlet seg i blodet. Hvis dendrikker lite kan det være lurt å gå over til våtfôr, smakstilsette vannet med f.eks. tunfiskvann eller anskaffe en kattefontene.

Noen trenger medisiner for å bedre blodgjennomstrømning til nyrene, hindre proteintap eller senke blodtrykket. Andre trenger kvalmedempende midler i starten for å få tilbake matlysten.

Årsaken til nyresvikten er ofte vanskelig å fastslå fordi det ofte oppdages sent på grunn av stor reservekapasitet. Noen ganger ligger det arvelige eller medfødte defekter bak. Infeksjon, hjerteproblemer, høyt blodtrykk, skader og kreft kan også fremskynde nyresykdom.

Det diskuteres om «billigfôr» kan medføre høyere risiko siden dette ofte inneholder mye salt. Derfor anbefales eldre katter å spise seniorfôr som har mindre proteiner og salter og dermed er mer skånsomme mot nyrene. I tillegg er det viktig å behandle eventuell tannstein og tannkjøttbetennelse regelmessig.

Optimalt bør alle katter eldre enn ti år gjennomgå en helsekontroll en gang i året hvor nyreverdiene kontrolleres. Da kan også disponerende ting oppdages og gjøres noe med. Ofte kan de få god hjelp og leve et verdig liv på sine eldre dager.