Artikler‎ > ‎

Også fienden kan ha mange navn…

lagt inn 9. nov. 2012, 14:06 av Din Dyreklinikk as

«Flått», «skogbjørn», «skaumann» eller «Ixodes ricinus» som den vanligste arten heter på latin...Uansett hva en kaller den er det mange som allerede har oppdaget at «skogens frykt» har begynt å våkne til liv og venter blodtørst langs skogsstien. Milde vintre har ført til markant økning av de små trollene de siste årene. Både hunden og katten er ypperlige mål der den lett kan gjemme seg i pelsen.

Krypdyret er ikke et insekt, men et edderkoppdyr som er avhengig av å suge blod fra et vertsdyr for å vokse og formere seg. Når graderstokken kryper over 5 ⁰C titter den frem og kan dermed finnes så tidlig som fra mars til oktober. Den liker seg spesielt i kystnære områder med åpen blandingsskog, lyng, busker og fuktig engmark. Den klatrer opp på gresstrå eller blader og venter på at vertsdyret skal skumpe forbi. Ofte kryper den til halsen eller hodet og suger blod i en ukes tid om den får være uforstyrret.

Selve flåtten er mer ekkel enn den er farlig. Det en frykter er overføring av bakterier og virus som kan føre til alvorlig sykdom. I Norge er det borreliose, forårsaket av bakterien Borrelia burgdorferi, som forekommer hyppigst. Samtidig blir det stadig vanligere med Anaplasma phagocytophila i Skandinavia, og ved reise til utlandet er det fare for andre arter.

Ca 20-30 % av flåttene bærer på smitte som de oftest får fra smågnagere. Det sies at flåtten ikke klarer å overføre smitte før den har sittet i minst 24-48 timer, men det er ikke vits å ta noen sjanse og den bør fjernes så fort den oppdages. Det er ikke farlig om litt av munnpartiet sitter igjen i huden – det vil som regel verkes ut i løpet av noen dager som en flis. Det kan likevel være lurt å rense området.

Symptomene på borreliose og anaplasmose viser seg ofte som tretthet, dårlig matlyst, febertopper samt halting som kommer og går. Etter hvert kan det oppstå bl.a. muskelsmerter, lammelser i ansikt, epilepsianfall, nyresvikt og atferdsendringer. Mange kan være smittede uten å vise symptomer. Sykdomstegnene kan bryte ut hele året fordi inkubasjonstiden kan variere fra noen dager til flere måneder og det kan da være vanskeligere å koble sammenhengen med flåttbitt fra sommeren.  Diagnosen kan kun stilles med en blodprøve. Katter er mer resistente mot smitten.

Hvis du vil komme problemet i forkjøpet finnes effektive reseptbelagte legemidler til hund og katt som skal hindre flåtten fra å feste seg. Flåtthalsbåndet «Scalibor» til hund har effekt i ca 5 måneder. Det har også vist seg effektivt mot lopper, mygg og sandfluer. Det må sitte passe stramt rundt halsen og ofte kan det være lurt å vri litt på det en gang i blant for å frigi nye stoffer. Det bør tas av om hunden skal bade i sjøen for å hindre forurensing. Alternativet er dråper til å påføre huden i nakken, for eksempel «Exspot» til hund og «Frontline» til katt. De varer ca 4-5 uker på hund og 2-4 uker på katt og beskytter også mot lopper og lus. Bivirkninger er rapportert til kun 2-3 % og består hovedsakelig av lokal hudirritasjon eller forbigående magesymptomer. Ved å forebygge flått på dyret ditt minsker du samtidig sjansen for at de tar med seg flått hjem i sofaen som kan krype over på deg.

Hvis du skal feriere nordover i landet må du passe deg for denne skapningen da den stadig sprer seg til nye områder. Husk at forebygging er den beste medisin!

 

----- Se video om hvordan man enklest fjerner flått ----