Artikler‎ > ‎

På tide å endre regelverket?

lagt inn 12. nov. 2012, 13:09 av Din Dyreklinikk as

Vi får stadig inn påkjørte og på andre måter skadete katter som noen har funnet i veikanten. De aller fleste påkjørsler er selvfølgelig rene uhell, men å la et halvdødt dyr som man selv har forårsaket

skade på bli liggende i smerte og redsel er rent dyreplageri. Heldigvis finnes folk som viser barmhjertighet og tar dem med til oss. For ett par uker siden fikk vi inn ett veldig alvorlig tilfelle.

Det var en gråstripete ukastrert hannkatt funnet ved Goksjø. Selv om begge bakbena var totalt ubrukelig hadde han klart å åle seg frem til ly under verandaen til vedkommende som kom inn med han. Han lå og kikket på meg fra esken de hadde lagt han i og strøk hodet mot hånden min. At han fortsatt var så tillitsfull overfor et menneske er meg ubegripelig ettersom skaden hans definitivt er utført av et menneske med hensikt.

Vi bedøvet han først for å evaluere skaden uten å påføre mer smerte. Begge bakbena hang og slang og var i tusen knas og fulle av verk. Vi måtte bare ta et røntgenbilde av ren nysgjerrighet. Da vi skjønte hva som hadde skjedd stakk det som en kniv i hjertet mitt. Katten hadde fullt av haglebiter i bena og store deler av skjelettet var helt pulverisert. Her har noen med viten og vilje brukt en katt som blink og overlatt han halvdød og forsvarsløs.

Ifølge Mattilsynet er det lov å avlive dyr med hagle. Sitt eget dyr får de gjøre som de vil med, men man har også lov til å skyte villkatter – kanskje bare fordi de er irriterende! Katter kjenner ingen eiendomsgrenser. Det er lett å argumentere for at man trodde det var en villkatt – særlig hvis de ikke er merket på noe vis.

I dette tilfellet var ikke katten merket og vi hadde ingen mulighet til å få tak i eierne. Katten måtte dessverre avlives for det var ingen mulighet til å reparere de store skadene den var påført. Det var nok heller en lettelse for katten å få slippe denne gangen, men det er vondt å vite at den må ha gått i dagevis med disse smertene. Denne saken vil bli anmeldt på grunn av grovt dyreplageri, men det kan dessverre lett bli ord mot ord sånn som reglene er i dag selv om vi skulle finne den skyldige. Har du tips i denne saken setter vi pris på om du kontakter klinikken.

Dette er to veldig gode grunner til å id-merke dyrene sine – både så ingen skal kunne skyte eller overta katten fordi de tror den er hjemløs, men også så det er mulighet til å få beskjed om den dessverre skulle bli funnet i en grøftekant.  Vi setter en mikrochip under huden i nakken til dyret. Dette vil vise et spesifikt nummer som igjen er registrert på eierne. Både veterinærer, politi og Falck har en slik avleser. Ser du enten et skadet dyr eller en katt du lurer på om har gått seg vill i området er det bare å komme ned for å skanne den og kanskje få tak i eierne. Som regel tatoverer vi også et merke i det venstre øret som gjør at folk lettere kan se om den er merket. Dersom du id-merker vil du også få tilbud om tre måneders gratis forsikring av dyret hos Gjensidige.