Artikler‎ > ‎

Poteskader på vinterføre

lagt inn 2. des. 2012, 10:22 av Din Dyreklinikk as
Nå har vintersesongen startet. Bakkeunderlaget og snøkvaliteten kan variere sterkt i løpet av perioden og påvirker dyrets labber i forskjellig grad. Også salting av glatte veier trekker fuktigheten ut av potene som kan føre til sårhet og sprekkdannelser. Alt i alt er vinteren en tid hvor vi absolutt bør tenke på stell og forebygging. Her har du noen råd:

Gradvis tilvenning. Ikke legg ut på en lang og hard tur første dagen – la hunden bli vant til underlaget.

Klipp/barbering av pels rundt og under poten vil forebygge og hindre at luggende snøklumper blir hengende fast.

Potevoks eller potesokk til turen. Potevoks vil hindre snø fra å feste seg, gi fuktighet og virke vannavstøtende på grunn av sitt høye fettinnhold. Hundeeier som ønsker å gå veldig lange turer med hunden på skareføre eller hunder som allerede har tendens til å få såre poter, bør bruke potesokk.

Smøring av potene etter turen. Dette bidrar til å holde potene myke og smidige. Skyll poten i lunkent vann eller med grønnsåpebad etter kveldsturen, og tørk skikkelig før du påfører salve. Du kan bruke forskjellige sårsalver, spenol, spenefett eller lignende midler.

Fôring. Et godt fôr med tilskudd av fiskeolje tilfører fettsyrer som styrker hudkvaliteten.

Klipping av klør. Snøføre gir dårligere nedsliting av klørne. Lange klør er i høyere grad utsatt for oppflising og skader.

Sårbehandling. Skyll først bort all forurensing for deretter å rense med klorhexidin eller pyrisept. Grønnsåpebad kan også hjelpe til med å trekke urenheter ut av såret. Det aller viktigste for å unngå betennelse er å hindre hunden fra å slikke på såret, siden spyttet inneholder store mengder bakterier. Beskytt med en potesokk eller halskrage. Er såret stort bør det kanskje sys hos veterinær. Sårhelingen er best dersom dette gjøres innen 4-6 timer.

Potebandasje. Er uhellet først ute kan det være greit å ha bandasjemateriell liggende. Legg et par lag passe stramt med polsterbomull og elastisk og selvheftende bandasje over. For stram bandasje kan hindre blodtilførselen. Viser hunden tydelig tegn på at den er plaget eller det dannes hevelse over bandasjen må den tas av og legges på nytt. Bandasjen bør byttes minst annenhver dag. Blir den fuktig bør den byttes umiddelbart.

Generelt bør hundeeiere bli flinkere til å se hva som skjuler seg under de lodne labbene. Ser du at hunden slikker mye på potene sine kan det være tegn på at noe er galt. Men med god forebygging og stell ønsker jeg dere noen riktig fine vinterturer.

Comments