Artikler‎ > ‎

Røyting

lagt inn 2. feb. 2014, 10:23 av Din Dyreklinikk as

Vi får stadig spørsmål om vi har funnet vidunderkuren mot røyting. Så enkelt er det dessverre ikke, men det er et par ting man bør tenke gjennom for et litt mindre hårete samliv.

Hårvekst går i forskjellige sykluser hvor noen er i vekstfase, noen er i hvilefase og noen røytes ut så et nytt hår kan begynne sin syklus. Hunder vil normalt røyte litt ekstra mye vår og høst for å tilpasse pelsen til sesongen, i hovedsak styrt av dagslys og temperatur. Denne naturlige prosessen kan til dels bli forstyrret av at det er vanligere å ha hundene inne i våre varme hjem i stedet for at de bor ute, som resulterer i noe mer jevn røyting hele året.

Det er også en helt naturlig forklaring på hvorfor tisper røyter mer etter å ha født valper. Under drektigheten er det en lang periode med høyt nivå av hormonet progesteron. Dette stimulerer hårvekstfasen og holder faktisk igjen veldig mange av hårene fra å røytes. Mange hår rek

ker nå å komme i samme fase hvor de alle røytes ut samtidig som når hormonnivået går tilbake etter valping. Det at tispa må bruke veldig mye energi og proteiner til å produsere melk til valpene vil også til en viss grad bidra til dårligere hårvekst fordi næringen ikke blir prioritert til hårene. De samme hormonforandringene foregår også ved normal løpetid hvor de ikke blir drektige, og hårtap kan skje i større eller mindre grad sammen med andre symptomer på innbilt svangerskap.

Tenk igjennom om hunden kan ha en annen sykdom? Normal mat- og drikkelyst og avføring? Kløe? Hormonforstyrrelser, allergi og stress kan være eksempler på andre årsaker. Hvis du er usikker bør du få hunden undersøkt hos veterinær.

Det viktigste du kan gjøre er å gi hunden riktig ernæring. Huden er avhengig av blant annet gode proteiner, fettsyrer, sink og flere vitaminer for å kunne produsere en frisk og glansfull pels. Fôr av dårlig kvalitet kan bety matt pels som røyter mer. Du kan også gi tilskudd av fiskeolje og b-vitaminer.

Jevnlig børsting er viktig for hunder med mellom- eller langhåret pels, og de med mye underull. Døde hår som blir liggende inntil huden kan føre til kløe, eksem og overdrevet røyting. Dessuten vil du få av det meste av pelsen i litt mer kontrollerte former i stedet for at det glir av litt og litt i løpet av dagen.

Et kjerringråd for å lette hårfjerningen er å blande skyllemiddel og vann på en sprayflaske og påføre før du støvsuger eller bruker klesrulle.

Husk at det finnes også hunderaser som ikke røyter…

Comments