Artikler‎ > ‎

Skal det være litt Botox til hunden din?

lagt inn 13. jun. 2015, 01:14 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 13. jun. 2015, 01:19 ]
Ja, du leste riktig. Botox brukes også blant annet som medisinsk behandling av mennesker med muskelrykninger, overaktiv blære eller overdreven svetting. For litt siden brukte vi faktisk Botox som del av behandlingen til en hund. Det var ikke for å bli kvitt overflødige rynker, men som del av smertelindring i forbindelse forkalkninger i ledd. 
Linn og kunde

Texas er en Berner Sennen hund på over 70 kg. Han og matmor kom til klinikken for hjelp ettersom Texas stadig blir dårligere til bens. Han har utviklet kraftige forkalkninger i albueleddene, kalt artrose. Artrose kan utløses på to måter; det kan være et normalt ledd som blir utsatt for unormal belastning, feks overvekt eller hardt arbeidende hunder som sliter mer på leddene enn de er konstruert for. Alternativt kan det være at leddet får en skade som gjør at det slites tross normal belastning. Texas har en kombinasjon av de to, der han som ung hund ble diagnostisert med albuedysplasi, hvor leddflatene ikke passer mot hverandre som de skal. Etterhvert som brusken slites bort vil ben gnisse mot ben, og det blir en kronisk betennelse og utvikling av irreversibel beinpåleiring. 

Det klassiske er at hunden halter etter at den har hvilt, men varmer seg på en måte opp etter å ha beveget seg litt. Ofte sliter de med å gå opp trapper om de har vondt i bakbena, og sliter med å gå ned bakker om de har vondt i frembena. Når sykdommen har kommet langt går ikke stivheten over, og hunden er så og si halt hele tiden. De kan få mindre lyst til å bli med på tur, og i verste fall bli aggressive når man nærmer seg stedene de har smerter.

Hvis årsaken skyldes en skade i leddet kan det ofte korrigeres kirurgisk om det oppdages tidlig nok. I senere stadier gjelder det hovedsakelig å forsøke å forhindre utviklingen i størst mulig grad med forskjellige kosttilskudd, samt å smertelindre. Akupunktur og fysioterapi kan også ha effekt.

Texas hadde på dette tidspunktet såpass vondt at det nesten stod mellom å skifte ut leddene eller å avlive. Vi bestemte oss for å prøve ut behandling med Botox i leddene for å numme nervene. Det er beskrevet i en studie med fem hunder, der resultatene spriker fra ingen bedring hos en hund, mild bedring hos en og god bedring hos de tre siste. Da Texas og matmor kom på kontroll var det ingen tydelig halting å se hos Texas. Matmor forteller at han ikke er helt bra, og fortsatt slikker seg litt på bena, men at hun vurderer han som omtrent 50 % bedre og betydelig bedre livskvalitet. Forhåpentligvis har Texas det bedre opp mot et halvt års tid før vi eventuelt må velge å utføre behandlingen på nytt.
Comments