Artikler‎ > ‎

Snart jaktsesong!

lagt inn 12. nov. 2012, 12:55 av Din Dyreklinikk as
Ikke alle er like triste for at sommeren står for hell. Snart er det tid for jakt! Det antas at rundt 200 000 nordmenn er aktive jegere og rundt 100 000 hunder får være med. Faktisk er over halvparten av hundene nordmenn skaffer seg jakthunder, bl.a elghund, fuglehunder, beagle, drever, vorster, vizla og en del retrievertyper, men ikke alle brukes i jakt selvfølgelig. Her er noen tips på hva som kan være lurt å forberede før jaktstart.

Riktig ernæring er nøkkelen til suksess. En jakthund forbrenner langt mer kalorier enn de klarer å spise av tørrfôr på en dag. Grovt regnet må de opp i 3-4000 kalorier daglig. Får den ikke nok næring kan du heller ikke kreve at den skal yte optimalt. Derfor bør de ha spesialfôr med ekstra mye energi i hver bit og gjerne supplere med kaloririk vom  og lettfordøyelig og energirike mellommåltider. De bør få flere småmåltider om dagen for å holde blodsukkeret på topp. Fôret bør være av høy kvalitet, med riktig balanse mellom fett (minst halvparten) og animalske proteiner (altså ca en tredjedel kjøtt). Det er også viktig med nok vann. Forskning har også vist at luktesansen kan bli opptil 50 % dårligere om ikke fôret har en optimal balanse mellom omega 3 og 6 fettsyrer. Fôret bør tilvennes gradvis et par uker før jaktstart.

Mageregulerende midler kan være lurt å ta med da hard kost og mye stress i kroppen fort kan påvirke fordøyelsen. Eksempler er Zoolac eller Canikur.

For at hunden skal yte maksimalt må den også treffe toppformen ved jaktstart – ikke løpe seg i form under jakten. En sliten hund mister lett konsentrasjonen.  Egentlig burde en starte trening et par måneder på forhånd og trene gradvis opp. Da vil faren for skader og såkalt jaktødem reduseres. Det er usikkert hvorfor jaktødem oppstår, og hvorfor noen ser ut til å være mer disponert enn andre. Kanskje har det dels sammenheng med høy hjertefrekvens over lenger tid sammen med sterk jaktlyst og stresshormoner i kroppen. Lungene vil fylles med væske og de får akutte pusteproblemer. I slike tilfeller må veterinær oppsøkes.

Det kan være lurt å tøye ut og massere muskulaturen etter økta for å unngå stølhet. Et varmt og godt underlag og nok hvile vil også hjelpe. Bruk dekken hvis det er kaldt. Dersom hunden begynner å halte må jakten avsluttes. Den største feilen som begås er å ta med hunden på jakt igjen allerede neste helg. Hunden trenger minst 3-4 ukers hvile – selv om den ikke ser ut til å halte mer! Trosser du dette rådet vil du høyst sannsynlig ende med en hund med kroniske problemer – som ender med at hunden må pensjoneres mange år for tidlig. Til hunder som ikke yter like godt som før på grunn av naturlig aldring kan en prøve et middel som øker blodsirkulasjonen til muskulatur og hjerne. Snakk med veterinæren. Det er viktig å utelukke andre årsaker til prestasjonsnedgang først. Ta hensyn til hundens alder og helsetilstand.

Klørne bør klippes og potene forberedes på forskjellig underlag. Ta gjerne med et par potesokker og en god potesalve til stell av såre og sprukne poter, samt noe å rense og bandasjere sår med.

Det kan være en ide å fjerne tannstein før jakta. Bakterier i tannsteinen kan produsere illeluktende gasser som kan påvirke luktesans. Sjekk at ingen tenner er skadet da tannpine definitivt påvirker konsentrasjonen.

Nesemidd kan påvirke luktesans betraktelig. De er vanskelig å påvise, men hvis dyret har noe som minner om «innovernysing» kan det være lurt å få en kur mot dette av veterinæren din.

Tisper som kommer i løpetid akkurat under jakta kan by på en ekstra utfordring. Det finnes midler som utsetter løpetiden om det er aktuelt.

Øyeskyllevann kan være lurt å ha i sekken for å spyle bort rester av kvister og støv som lett kan føre til øyebetennelse.

Flått og mygg kan være til plage i skogen – snakk med veterinær angående reseptbelagte midler mot dette.

Jakt er en måte å ta i bruk hundens naturlige instinkter. Det er en fin mulighet til å by på naturopplevelser og knytte bånd mellom hund og eier.

God tur!