Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - sjekk av kul + kloklipp

lagt inn 6. jan. 2013, 13:21 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:27 ]
Siden det er starten på et nytt år tenkte jeg å starte en ny vri på noen av artiklene mine fremover. Har du et spørsmål kan du benytte kontaktskjemaet på www.dindyreklinikk.no

Sjekk av kul

-        Hunden min har fått en kul på siden av kroppen på ca en cm. Bør denne sjekkes selv om den er så liten?

I utgangspunktet bør alle kuler sjekkes, uansett størrelse. Selv ondartede kuler starter som små celleklumper, men disse pleier å vokse i størrelse. Derfor kan det være lurt å måle kulen med en linjal med jevne mellomrom. Hvis ikke den forandrer seg veldig raskt holder det antagelig at du nevner kulen på den årlige helsesjekken. Samtidig er det ikke noe fasitsvar på hvor raskt en eventuell ondartet kul kan utvikle seg, og det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite. Selv om en kul ser veldig uskyldig ut så kan man aldri være sikker uten en celleprøve. Det gjøres som regel kjapt og enkelt med en liten kanyle som stikkes inn i kulen et par ganger. Ser vi for eksempel bare fettceller eller betennelsesceller i mikroskopet er det sjelden noe å være redd for. Ser vi andre mer mistenkelige celler sender vi som regel inn prøven til et laboratorium for avlesning, og du får svaret i løpet av en ukes tid. Er det mistanke om celler som kan spre seg til andre organer er det best å fjerne den så fort som mulig før dette skjer. Er det en godartet type er det mer et kosmetisk problem og den trenger bare å fjernes om den er i veien for bevegelse eller lignende.

 

Kloklipp

-        Jeg er litt engstelig for å klippe klørne på hunden min fordi sist gang begynte det å blø veldig. Kan dere hjelpe meg?

Mange hunder er redde for kloklipp og trekker gjerne til seg labben når vi skal klippe. Det beste er å venne hunden til jevnlig klipp fra den er valp. Gjerne bare klipp en labb per gang så de ikke blir så utålmodige, og heller ta neste allerede en uke senere. Gi ros og godbit. På hunder med lyse klør kan man ofte skimte den rosa nerven igjennom kapselen. På sorte klør er det litt verre. Ta utgangspunkt i at kloen skal gå som en rett linje og klipp bort det som går nedover som et nebb på tuppen. Ser du på undersiden av kloen kan du også her få antydning av hvor nerven går. Vi kan gjerne vise deg hvordan vi gjør det, på klinikken. Noen kommer også med faste mellomrom til oss for å la klørne klippes. Skulle du være uheldig, og det blør, er noen «kjerringråd» som du kan bruke; ha på potetmel, en isbit eller tenne på en fyrstikk, blåse ut og svi kjapt for å få det til å stoppe fortere.

 

Comments