Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - kastrering eller p-piller + dårlig ånde

lagt inn 20. jan. 2013, 11:45 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:33 ]
Operasjon eller p-piller?

Spørsmål Jeg har en hunnkatt på 10 måneder som ofte oppfører seg merkelig og nærmest hyler til tider. Jeg antar dette er løpetid. Det er en innekatt så det er ikke umiddelbart fare for at hun parrer seg, men bør jeg likevel sterilisere henne? Eller er det bedre med p-piller?

Svar: Det høres ut som typiske løpetidssymptomer. De fleste katter blir kjønnsmodne i 8-9 måneders alder – litt påvirket av lengden på dagslyset når de er i den riktige alderen. Deretter vil det som regel fortsette med tre ukers mellomrom til mørketiden kommer igjen. De fleste som har innekatter velger å gjøre noe med det for å unngå levenet du beskriver. Kastrering kan gjøres fra 5-6 måneders alder og er definitivt det beste valget. Det kalles ofte sterilisering av hunkatter på folkemunne, men strengt talt kastreres også disse – fordi vi faktisk fjerner både eggstokker og livmor. Med operasjon blir du ferdig med problemet en gang for alle og det blir billigere i lengden. Risikoen for å få jursvulster veldig stor hvis man velger å gi p-piller over flere år. Dessuten er mange katter flinke til å spytte ut pillen igjen uten at du ser det.

 

Dårlig ånde

Spørsmål Hunden min har veldig dårlig ånde. Kan jeg gjøre noe med det?

Svar: Den aller vanligste årsaken til dårlig ånde hos dyr er tannstein. Det ses som et gulbrunt belegg på tennene, og er mineralisering av plakk bestående av spytt, bakterier og matrester. Den beste måten å forebygge er ved jevnlig å pusse tennene eller bruke munnskyllevann med produkter laget til dyr. Tørrfôr fremfor våtfôr og tyggebein hjelper også. Har det allerede oppstått bør det fjernes hos veterinær med et spesielt tannapparat under bedøvelse. Dette gjøres ikke bare for å fjerne ånden, men også for å unngå blant annet tannkjøttbetennelse og løsning av tennene. Du bør også se etter om det kan sitte fast en pinne eller lignende mellom tennene som ikke kommer ut. Andre ganger kan lukten komme fra magen. Noen dyr sliter med å bryte ned enkelte matkomponenter og et skifte av fôr kan gjøre susen. Andre ganger kan det være overproduksjon av magesyre av forskjellige årsaker. I de siste stadier av nyresvikt vil urinstoffer samle seg i blodet og føre til vond lukt, men disse dyrene har som regel veldig dårlig allmenntilstand også.

Comments