Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - solkrem til hund + flåttbitt + fremskyndelse av løpetid

lagt inn 15. jul. 2013, 01:07 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:41 ]

Hunden min er solbrent etter å ha stekt seg i solen. Kan jeg bruke solkrem på hunden?

Dyr med hvit, kort pels, eller på områder med mindre hår, som neserygg, øreflipper eller mage, kan være utsatt for solbrenthet. Er huden allerede forbrent kan det lindres med aloe vera. For å forebygge finnes solkrem laget spesielt til dyr, som kan smøres på de utsatte stedene. Babysolkrem uten for mange tilsetningsstoffer skal også være trygt. Dyrene som er aller mest utsatt må kanskje dekkes til med en t-skjorte eller lignende når sola steker som verst.

 

Hunden min fikk en flått som jeg prøvde å fjerne. Dessverre ble noen av bena sittende igjen. Er det farlig?

Det hender noen ganger at man ikke får med hele flåtten. Det er ikke farlig i seg selv. Flåtten kan ikke overføre smitte etter at kroppen er tatt bort. Derimot vil huden prøve å frastøte «fremmedlegemet» ved å lage en liten kul rundt benrestene, og etter et par ukers tid vil de verke ut. Du kan gjerne rense en gang daglig med pyrisept eller klorhexidin, og helst prøve å hindre at hunden slikker for mye på stedet, for å hindre komplikasjoner. En «ring» i huden rundt bittet (som ofte ses hos mennesker) kan ikke brukes som tegn på om den har, eller ikke har, fått overført borreliasmitte. Du bør heller se etter tegn på av-og-på halting, som gjerne veksler mellom bena, sammen med uspesifikk slapphet og feber. Dette kan oppstå fra uker til måneder etter smitte.


De siste sesongene har jeg hatt problemer med at tispa mi får løpetid under høysesongen for jakt. Er det noen måte å fremskynde løpetiden så jeg slipper dette?

Hvis det er veldig viktig for deg at hunden ikke får løpetid finnes et preparat kalt «Galastop» som kan forsøkes benyttet for å fremskynde løpetid. Den egentlige indikasjonen for preparatet er for å avbryte innbilt svangerskap. Å framskynde løpetiden er i utgangspunktet tryggere enn å utsette den. Middelet skal gis daglig i normal dose frem til tispa begynner å blø. Hun vil da få en normal løpetid med normal eggløsning, og det vil ikke påvirke fertiliteten. Det eneste du kan oppleve er litt kvalme etter første dosen. Vanligvis må man holde på 1-4 uker, hvor virkningen kommer raskere jo nærmere man er den egentlige løpetiden. Problemet er at det kan bli relativt dyrt om man starter alt for tidlig. Preparatet fås på resept hos veterinær.

Comments