Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - løpetid

lagt inn 27. aug. 2013, 13:57 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:27 ]


To problemstillinger i forhold til løpetid hos tispe

Spørsmål: Hunden min hadde løpetid for ca to måneder siden og har nå blitt helt tullete i oppførselen i tillegg til at hun har mye melk i pattene. Kan jeg hjelpe henne på noe vis?

Svar: Alle tisper får et snev av innbilt svangerskap ca to måneder etter løpetid. Dette er tidspunktet de ellers skulle ha født valper om den hadde blitt drektig. Kroppen lager de samme hormonforandringene uansett om dette er tilfellet eller ikke. Det er ikke alle som viser like tydelige symptomer, men noen forandrer seg så mye i oppførsel at eiere oftekommer inn og lurer på om hunden kan være syk. Hvis man i tillegg ser melk i jurene er diagnosen ganske klar. Dette er en tilstand som vil gå over av seg selv etter noen uker, men hos tisper som er plaget med mye melk eller betydelig atferdsendringer kan vi redusere perioden ved å bruke en medisin som stopper hormonet som stimulerer melkeproduksjonen. Symptomene kan også bli noe svakere ved å mosjonere mye i tillegg til å fôre med mindre protein- og fettholdig kost. Hvis hun har «adoptert» en gjenstand bør denne fjernes. Hvis hunden har mye melk bør du sjekke om noen av kjertlene er røde, varme, harde og ømme, for det er en sjanse for å få jurbetennelse. Da må du kontakte dyrlegen. De tisper som får tydelige tegn på innbilt drektighet, får det som regel i

gjen. Det er til en viss grad arvelig egenskap. Er hunden svært plaget, uten god nok effekt av medisiner, er eneste løsning å kastrere henne.


Spørsmål: De siste sesongene har jeg hatt problemer med at tispa mi får løpetid under høysesongen for jakt. Er det noen måte å fremskynde løpetiden så jeg slipper dette?

Svar: Hvis det er veldig viktig for deg at hunden ikke får løpetid finnes et preparat kalt «Galastop» som også kan forsøkes benyttet for å fremskynde løpetid. Den egentlige ind

ikasjonen for preparatet er for å avbryte innbilt svangerskap (nevnt over). Middelet skal gis daglig i normal dose frem til tispa begynner å blø. Hun vil da få en normal løpetid med normal eggløsning, og det vil ikke påvirke evnen til eventuelt å få valper. Det eneste du kan oppleve er litt kvalme etter første dosen. Vanligvis må man holde på 1-4 uker, hvor virkningen kommer raskere jo nærmere man er den egentlige løpetiden. Ulempen er at det kan bli relativt dyrt om man starter alt for tidlig. Preparatet fås på resept hos veterinær.

Comments