Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - melketenner og melk til katter

lagt inn 29. sep. 2013, 02:37 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:35 ]
Melketenner og melkerstatning

Spørsmål: Valpen min på litt over 5 måneder, og det ser ut til at den har litt for mange tenner i munnen. Jeg tror tre av hjørnemelketennene fortsatt sitter igjen. Når må jeg gjøre noe med dette?

Melketennene faller som regel ut av seg selv i mellom fire til seks måneders alder. Noen er gjenstridige, særlig hjørnetennene, som du nevner. Du sier ikke hvilken rase du har, men dette skjer oftest på miniatyrraser. Det er viktig at alle valpeeiere tar en titt i munnen rundt seks måneders alder for å se at de spinkle melketennene er erstattet av de kraftigere voksentennene. Du kan gjerne prøve draleker og tyggebein for å forsiktig «rugge» litt på melketennene, men hvis de fortsatt sitter der etter seks måneders alder bør du komme og få det vurdert av en veterinær. Har hunden feil bittstilling bør de trekkes ganske raskt for at de skal ha mulighet til å rette seg igjen. Er hunden eldre enn dette bør den likevel trekkes for å unngå at det etter hvert utvikles betennelse mellom den nye og gamle tannen.


Katter og melk

Spørsmål: Kan katten min få melk?

Du kan ofte komme over bilder av katter som koser seg med en melkeskål, og det kan være lett å tro at dette er en naturlig del av deres kost. Men det er helt feil. I utgangspunktet trenger ingen katter annet enn vann å drikke etter at de har blitt avvent fra morsmelk. De får nå nok proteiner, kalsium og andre vitaminer og mineraler fra kattematen. Når katter blir eldre vil de aller fleste faktisk ikke tåle sukkerstoffet «laktose» fordi de ikke lenger produserer nok av enzymet som trengs for å bryte det ned. I stedet for å gjøre nytte vil melken ofte føre til diaré, oppkast, oppblåsthet og mageknip, som regel etter ca åtte til tolv timer. Hvis du absolutt vil gi katten din melkeprodukter bør du velge spesiallaget kattemelk, soya- eller laktosefri melk eller fløte. Disse alternativene inneholder mye mindre laktose og kan i større grad tolereres. Husk likevel at det fortsatt er ansett som fetende og bør kun brukes som ekstra kos en gang i blant. Hvis kattemor eller hundetispa ikke har nok melk til alle ungene når de blir født bør man i utgangspunktet velge geitemelk fremfor kumelk som tilskudd – dersom man ikke har spesiallaget morsmelkerstatning tilgjengelig.