Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - hårtap hos tisper + nyfødte kattunger

lagt inn 27. okt. 2013, 10:37 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:44 ]


Spørsmål: Hvorfor mister tisper så mye hår etter at de har født valper?

Svar: Hårvekst går i forskjellige sykluser hvor noen er i voksefase, noen er i hvilefase og noen røytes ut så et nytt hår kan begynne sin syklus. Under drektigheten er det en lang periode med høyt nivå av hormonet progesteron. Dette stimulerer hårvekstfasen og holder faktisk igjen veldig mange av hårene fra å røytes. Mange hår rekker nå å komme i samme fase hvor de allerøytes ut samtidig som når hormonnivået går tilbake etter valping. Det er uavhengig av antall valper, fôring og stell forøvrig. Noen mister store flekker med hår, mens andre bare blir litt tynnere i pelsen. Det at tispa må bruke veldig mye energi og proteiner til å produsere melk til valpene vil også til en viss grad bidra til dårligere hårvekst fordi næringen ikke blir prioritert til hårene. De samme hormonforandringene foregår også etter normal løpetid hvor de ikke blir drektige, og hårtap kan skje i større eller mindre grad sammen med andre symptomer på innbilt svangerskap.

Denne formen for hårtap er helt naturlig og anses ikke som noen sykdom. Pelsen vil gro tilbake etter 6-8 ukers tid. Det er lite man kan gjøre, men er det kaldt bør man vurdere å kle på henne når hun er ute.

 

Spørsmål: Katten min har nettopp født kattunger, men alle kniper øynene igjen! Er det normalt?

Svar: Det er helt normalt at både kattunger og valper blir født med øynene igjen. De er faktisk både blinde og døve frem til de er nesten to uker gamle (noen før og noen senere). Derimot har de veldig god luktesans som gjør at de finner moren på lang avstand.


Øynene er blå når de først åpnes og blir fylt med pigment ved 6-7 ukers alder samtidig som synet utvikles. I denne første perioden er de veldig sårbare for skarpt lys, så vær forsiktig blant annet med blitz på kamera.

 

Husk at de kan være veldig mottakelige for øyebetennelser selv om øynene er igjen. Det kan skje for eksempel hvis det ikke er rent nok i miljøet eller om en av søsknene klarer å klore en annen i øyet. Hvis ikke kattemor er vaksinert mot katteinfluensa får hun ikke overført beskyttelse via melka. Det kan føre til stygge og vonde sår på øynene som kan være vanskelig å behandle hvis de blir smittet. Renner det mye fra øynene eller om du ser det blir hovent under øyelokkene bør den sjekkes av veterinær.