Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - operasjonssår + bruk av skjerm

lagt inn 10. nov. 2013, 01:26 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:44 ]

Operasjonssår 

Spørsmål: Da jeg kastrerte hunnkatten min så jeg at hun fikk et lengre snitt på magen enn katten til venninnen min fikk (utført et annet sted). Dessuten hadde min katt sting som måtte fjernes, mens hennes hadde stingene gjemt i huden. Hvorfor gjøres det på forskjellig måte?

Svar: Det er flere måter å komme frem til samme resultat. Generelt ved operasjoner bruker nok vi et relativt stort snitt for å åpne buken. På kurs har vi lært at «store kirurger bruker store snitt», rett og slett for å ha bedre oversikt. Skulle det oppstå en blødning går det mye raskere å lokalisere og stoppe den i stedet for først da å lage snittet større. Dessuten går ofte selve operasjonen fortere fordi det blir lettere å jobbe. Dyrene er ikke like opptatt av hvor stort arret blir som oss mennesker, og sårhelingen tar akkurat like lang tid.

Når det gjelder stingene som må fjernes så er dette mest «sikkerhetssting». Vi syr også i flere lag under huden med en tråd som forsvinner av seg selv etter hvert. Det er vanligvis nok i seg selv. Skulle likevel uhellet oppstå vil i hvert fall sikkerhetsstingene forhindre at alt åpner seg igjen. Vi fjerner stingene gratis når det er på tide og benytter samtidig anledningen til å se at såret gror fint uten komplikasjoner.

 

Bruk av skjerm

Spørsmål: Da hunden min fikk sydd en flenge måtte han bruke skjerm rundt halsen. Er dette virkelig nødvendig?

Svar: Ingen dyr synes det er spesielt festlig å ha på en sånn skjerm. «The cone of shame». De skumper borti ting eller kan bli sittende å sture, men som regel lærer de seg relativt raskt hvordan de nå må bevege seg. Grunnen til at han må ha den på er for å hindre slikking på såret og biting på stingene. Da ville alt vært til ingen nytte. Spyttet er fullt av bakterier, og får de slikket mye rundt såråpningen er sjansen stor for at det kan utvikle seg betennelse.

Det er vanskelig å fortelle et dyr at det ikke bør s
likke. Sår som gror kan klø litt og slikkingen kommer nærmest som en refleks. Hvis du er sammen med han, har god kontroll og kanskje distraherer han med andre aktiviteter kan det være forsvarlig å ta den av i perioder – på ditt ansvar. For som sagt skjønner ikke dyret hva som er sitt eget beste. Avhengig av hvor såret sitter kan det fungere bedre med en body eller t-skjorte som dekker såret. Det finnes også halskrager som minner mer om en badering. Den stikker ikke like langt ut, men kan hindre bevegelsen av hodet nok til at den ikke når frem til såret.

 

Comments