Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - rå fisk til katt

lagt inn 19. nov. 2013, 14:06 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:39 ]

Spørsmål: Er det greit at jeg gir katten min rå fisk?

Det å gi litt tilskudd av for eksempel fisk i ny og ne går nok i de fleste tilfeller greit. Og dessuten har vel alle lært at fisk er sunt. Det er en god proteinkilde til oppbygging av kattekroppen. De fetere typene inneholder også godt med fiskeolje, hvor omega-3 er en viktig del av byggestenene til celler i blant annet hjernen, øynene, immunforsvaret og en del hormoner. Dessuten er det viktig for god blodgjennomstrømning som særlig er gunstig for hjerte, lunger og nyrer. Det har dokumentert effekt mot pels- og hudlidelser og bedrer bevegelighet i ledd.

For mye av det gode er som regel aldri bra. Får katten nesten ubegrenset tilgang – sånn at den kan velge bort det kommersielle fôret som er tilpasset kattens livsstil og behov i dag, kan vi støte på problemer.

Six weeks old kitten smelling his first fish

Spesielt for kastrerte hannkatter er det kjempeviktig med et fôr som er balansert riktig med tanke på mineralinnhold og pH-verdi. Hvis ikke kan det lett dannes krystaller i urinen som i verste fall tetter urinrøret helt så de ikke får tisse. Får man ikke rettet opp i det i tide hos veterinæren er det naturlig nok dødelig.

Fra naturens side er katter rovdyr, uten umiddelbar mulighet til å varmebehandle byttet sitt først, så sånn sett er det naturlig føde. Likevel kan katten utvikle mangel på vitamin B1 hvis det blir for mye rå fisk. Veldig mange typer fisk inneholder et enzym som ødelegger vitaminet, og blir det for ille kan katten få alvorlige nevrologiske forstyrrelser. Disse enzymene finnes i størst konsentrasjon i innvollene til fisken og blir dessuten ødelagt ved varmebehandling, så om du fjerner innvoller eller koker fisken først minsker du drastisk sjansen for at det skjer. Hvis du bare fôrer med hermetisk fôr kan man også få den samme mangelen fordi vitaminet er ødelagt i varmebehandlingen – hvis ikke det er tilsatt ekstra.

Hvis man fôrer katter ensidig på hermetisk tunfisk kan de utvikle symptomer på vitamin E mangel. Da vil smertefremkallende stoffer hopes opp i fettvevet til katten, som blir klumpete og gulbrunt misfarget. Kattene blir ofte irritable og mister matlysten.

Et annet problem man kan støte på er hvis katten har eller er på grensen til å utvikle nyresvikt, som veldig mange katter gjør med tiden. Da skal man være veldig forsiktig med type og mengde proteiner man gir som potensielt sliter mer på nyrene og gjør tilstanden verre.

Neste uke skal jeg fortelle om det motsatte problemet – hva som skjer hvis katten ikke får i seg nok animalsk protein.

Comments