Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - vask av hund

lagt inn 12. jan. 2014, 06:54 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:38 ]
A dog taking a shower with soap and water

Spørsmål: Hvor ofte bør jeg vaske hunden min? Er det greit å bade den på vinterstid?

Svar: Hunder vaskes generelt etter behov. Perioder med grisete vær krever hyppigere vask. Enkelte hunder liker å rulle seg i det meste de finner, og selv har jeg en krabat som ikke har helt styring på hvilken retning han tisser. Ellers vil en hund som ligger i senga selvfølgelig bli vasket oftere enn en hund som hovedsakelig bor ute i et hundehus. Hunder som er mye ute er mer avhengig av fettstoffene som gjør pelsen vannavstøtende og gir en vindisolerende effekt.

Ingen hunder er ment å lukte fioler. En bra regel er at de ikke skal dusjes om det ikke er nødvendig. Mye bøss kan skylles raskt av med vann eller børstes bort. Mange hunder klarer seg med et par storvasker i året når de er ekstra skitne eller lukter vondt. En grundig vask etter endt røyteperiode kan også få bort det meste av flasset som kan oppstå. Ikke-røytende pels, som ikke har like selvrensende- og skittavstøtende egenskaper, kan være et unntak siden pelsen skiftes mye saktere og nærmest gir «borrelåseffekt» på kvist og kvast.

La hunden få renhold inn i rutinene som valp, og gi godbit når den har vært flink, så trenger det ikke å bli et ork ved senere anledninger. Legg gjerne anti-sklimatte på gulvet. Børste gjennom pelsen først for å få bort en del av de løse hårene, samt for å gre ut flokene som kan være vanskelig å løsne i våt pels. Skyll gjennom pelsen med lunkent vann. Bruk deretter en passende mengde sjampo som masseres inn i pelsen og skylles godt av. Du bør ikke bruke sjampo beregnet på mennesker grunnet forskjell i pH-verdi i huden. Feil produkter kan gi matt pels, kløe og i verste tilfelle større hudreaksjoner. Bruk en hundesjampo. Dusjer du den mer enn en til to ganger i måneden bør det helst kombineres med hundebalsam. Til nød kan du prøve mild, uparfymert babysjampo. Grønnsåpe er også et rent produkt som er fin til å rense infeksjoner. Det har få stoffer som kan fremkalle allergiske reaksjoner, men kan være litt for sterkt til vask av hele hunden.

Når det gjelder vask om vinteren, er det viktig at hunden er helt tørr før den skal ut i kaldt vær. Legg badingen til kveldstid etter siste luftetur eller bruk en føner (helst en som ikke blåser varm luft, da risikerer du ikke å brenne hunden og det blir ikke så stor slitasje på pelsen). Det kan ta noen dager før fettlaget kommer helt tilbake. Det er vanligvis ikke noe problem, men skal du på lengre tur i ruskevær kan det være lurt med et dekken.

Comments